A dél-korai lakosság attól tart, hogy az északi szomszédnál történt hatalomváltás nyomán idegesebbé válik a politikai helyzet a régióban, ami megfejeli az európai adósságválság miatt terjengő bizonytalanságot - derül ki a Bloomberg tudósításából. Ennek egyértelmű bizonyítéka lehet, hogy decemberben három hónapos mélypontra, a százpontos lélektani határ alá zuhant a fogyasztói bizalmi index. A Bank of Korea mutatója a novemberi 103 pont után 99 pont lett - a száznál alacsonyabb érték azt mutatja, hogy többen vannak a pesszimisták, mint az optimisták.

A felmérést december 14. és 21. között végezték, Észak-Korea december 19-én jelentette be, hogy meghalt az ország vezetője, akinek helyét egyik fia, a húszas éveinek végén járó Kim Dzsong Ün veszi át. A dél-koreai vezetés bejelentette, hogy lépéseket tesznek a hír nyomán felbolydult piacok stabilizálására, ami a tőzsde esetén sikerült is. A lakosságot azonban az befolyásolja, hogy fogalma sincs, mi történik Észak-Koreában, és elemzők szerint az idegesség szülte fogyasztáscsökkenés végül ösztönző lépések megtételére szoríthatja a szöuli kormányt és jegybankot.

Ün lett a "Nagy utód"

A dél-koreai gazdaság valószínűleg már az időközben a "Nagy utód, a forradalmi fegyveres erők legfelsőbb vezetője" címet elnyerő Kim Dzsong Ün feltűnése előtt sem muzsikált valami szépen. Az ipari termelés növekedése a szakértők becslése szerint már novemberben 5,9 százalékra lassulhatott. Ugyanakkor enyhült az infláció, de decemberi értéke még így is nagyjából négy százalék lehetett.

A Bank of Korea e havi kamatdöntő ülésén 3,25 százalékon hagyta alapkamatát - ezzel immár hatodszor nem nyúlt a hitelköltségekhez. Eddig csak az európai krízisre és a világgazdaság lassulására hivatkozhatott, ami fékezi az ország legnagyobb exportcégei, köztük a Hyundai autógyártó és a Samsung Electronics, a világ legnagyobb lcd-tévé-gyártója tevékenységét.

Nincs mese, nőtt a kockázat

A geopolitikai kockázat nőtt a Koreai-félsziget térségében az északi hatalomváltás miatt, ami fékezőerővel hathat Dél-Korea gazdasági növekedésére - összegzi a helyzetet Kwon Young Sun, a Nomura Holdings Hongkongban dolgozó elemzője. Az export Kim Dzsong Il halálhírének napjáig 10 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva, kérdés mi lesz ezután.

A Moody's biztató szavakkal reagált a hírre: a hitelminősítő szakértői úgy vélik, hogy a hatalomváltás nem lesz hatással a koreai adósságok besorolására. A szervezet A1 osztályzatot ad Dél-Korea a helyi és külföldi devizában elszámolt kötvényeire, stabil kilátásokkal. Emellett december 22-ei közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az ország erős amerikai kapcsolata elrettenti az északi elitet attól, hogy a fenyegetőzésen és a provokációkon túl komolyabb támadást indítson a déli országrész ellen.