Idén gyorsabb, jövőre lassabb növekedésre számíthatunk (IMF)

A Nemzetközi Valutaalap lefelé módosította a kelet- és közép-európai régió gazdasági növekedésére vonatkozó 2011-es prognózisát, az idein viszont javított.
NAPI, 2010. október 6. szerda, 14:46
Fotó:

Közép- és Kelet-Európa GDP-je 3,1 százalékkal nőhet jövőre az IMF szerint, azaz a Valutaalap 0,3 százalékponttal kisebb tempót vár a korábbi prognózisában foglaltakhoz képest. Az idei előrejelzést ugyanakkor 3,7 százalékra emelte a júliusban közölt 3,2 százalékról.

A magyar gazdaság a tavalyi 6,3 százalékos visszaesés után az idén 0,6, jövőre 2 százalékkal bővülhet, az éves átlagos infláció a 2009-es 4,2 százalékról 4,7-re gyorsulhat, majd 3,3 százalékra fékezhet. Az idei növekedés után csökkenhet a munkanélküliség is, 0,5 százalékponttal 10,3 százalékra, miközben a folyó fizetési mérleg GDP-arányos többlete 0,7 százalékra emelkedhet.


A globális gazdasági prognózis (World Economic Outlook) szerint a térség gazdaságai, amelyeket különösen keményen sújtott a válság - köztük a feltörekvő európai gazdaságok és a FÁK-államok jó része - , nehezen találnak vissza a fenntartható növekedéshez.

HOZZÁSZÓLÁSOK