Idén indulhat a Déli Áramlat építése

A Gazprom és az Eni decemberben kezdheti építeni a Déli Áramlat gázvezetéket.
MTI-Eco, 2012. július 22. vasárnap, 16:19
Fotó: Napi.hu

Várhatóan decemberben elkezdi építeni a Déli Áramlat gázvezetéket a Gazprom orosz és az Eni olasz gázipari cég - áll Vlagyimir Putyin orosz államfő sajtóirodájának vasárnap ismertetett közleményében.

A dokumentum szerint "a Gazprom és az Eni a tervek szerint novemberben hozza meg a végső döntést és az építési munkálatok decemberben elkezdődnek".

Az Eni július elején még arról számolt be, hogy a beruházásról a végső döntést 2012 végén, vagy 2013 elején hozzák meg.

Az orosz elnök hétfőn egyebek között az energiaipari együttműködésről folyat megbeszélést Mario Monti olasz kormányfővel.

A Déli Áramlat a tervek szerint 2015-től kezdené meg az orosz földgáz szállítását Európába, a balkáni országokon keresztül vezető nyomvonalon évi 63 milliárd köbméteres kapacitással. A kivitelezés költsége több mint 15 milliárd euróra becsülhető.

A projekttársaság részvényesei az orosz Gazprom 50 százalék, az Eni 20 százalék, valamint a német BASF SE és a francia Electricité de France SA 15-15 százalék tulajdonrésszel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.07.22 22:13

Ez a projekt most előrébb áll mint az EU által támogatott Nabucco.Végül is a németek is külön egyeztek meg az oroszokkal a saját vezetékükről,ami a Balti-tenger alatt fut.
Ha most az Adrián húzzák át,ebből kimaradunk.Lobbizni kéne az oroszoknál ez ügyben.Nem ártana ha hazánkat is érintené.A realitásokat figyelembe véve ez is egyfajta több lábon állás lenne. (földalatti gáztározást kéne vállalnunk,ez adottságunk,talán még egy cseppfolyósító is szóba jöhetne közös cég keretén belül)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html