Egyrészt az enyhe téli hónapokban a megszokottnál kevesebben léptek át a munka világába, másrészt pedig már a migráció is kezdi éreztetni hatását a munkaerőpiacon - derül ki a dpa hírügynökség által a vezető német bankok közgazdászai körében végzett felmérésből.

Véleményük szerint az elmúlt hónapokra jellemző folyamatokkal ellentétben a munkanélküliek száma szezonális kiigazítással áprilisban akár emelkedhet is. Hasonló folyamatokra lehet számítani az év hátralévő részében is, mivel a bevándorlásnak köszönhetően emelkedni fog a munkakeresők száma. Nem kell nagy ugrásra számítani, csak a munkanélküliek számának folyamatos, mérsékelt ütemű növekedésére - mondta Michael Holstein, a DZ Bank szakértője, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapokra jellemző lassú csökkenésnek ezzel vége is szakad. Nem úgy alakulnak most a dolgok, mint amihez az elmúlt három évben hozzászoktunk - jegyezte meg Eckart Tuchtfeld, a Commerzbank szakértője.

A munkakeresők számának emelkedése azonban nem jelenti egyúttal a munkaerő-piaci helyzet romlását is - mondta Stefan Kipar, a BayernLB közgazdásza, megjegyezve, hogy a legfontosabb tényező, a munkahelyteremtés zökkenőmentesen halad. A munkaerő iránti kereslet változatlanul erős - mutatott rá.

A lakosság vásárlóereje változatlanul magas és tovább emelkedik, a konjunktúra legerősebb motorja, a lakossági kereslet tehát növekszik. Németország mint exportorientált gazdaság csak a magas belső keresletnek köszönhetően tudta viszonylag gond nélkül túltenni magát az év eleje óta tartó világpiaci turbulenciákon - mondta Michael Holstein. A belföldi konjunktúra sértetlen.