Az ipari termeléstől kezdve a hangulatindexekig egy sor euróövezeti mutató gyengesége keltett csalódást az utóbbi hónapokban, és egyes elemzők már attól tartanak, hogy Németország, az eurózóna legnagyobb gazdasága technikai recesszióba kerülhetett a negyedik negyedévben az egyik húzóágazat, az autógyártás nehézségei miatt - írta az MTI.

Nowotny, aki az ECB kormányzótanácsának egyik legrégebbi tagja és a héják közé, azaz a monetáris szigorítást támogató táborába tartozik, újságíróknak kifejtette: "tudatában voltunk a kockázatoknak, de az alaptörténet (a decemberben felvázolt helyzetkép) még mindig érvényes". Az osztrák bankár arra számít, hogy a közeljövőben nem módosítják jelentősebben a monetáris politikát.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy még mindig lát-e esélyt egy idei kamatemelésre, miközben a piacok már csak 2020-ra várják ezt a lépést, Nowotny kijelentette, hogy az ECB előrejelzése változatlan, és nagyon is el tud képzelni egy ilyen döntést.

Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy döntés még nem született, a tanácstagok a friss adatok alapján alakítják ki álláspontjukat és hoznak döntést.

Az ECB kormányzótanácsa legközelebb január 24-én ül össze. Nagy politikai változtatásokra senki nem számít, de a befektetők úgy gondolják, hogy az euróövezeti jegybank módosítja politikai üzenetét, elismerve a gazdasági növekedés gyengülését.

A kormányzótanács legutolsó, decemberi ülésén lezárta az ECB masszív eszközvásárlási programját, és változatlanul hagyta az irányadó kamatot. A testület a tanácskozás után kiadott közleményében megerősítette, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig változatlanok maradnak, de addig mindenképpen, amíg szükséges annak biztosításához, hogy az inflációt tartósan a célszám körül tartsák.

Szokásos, negyedévenként kiadott prognózisában a kormányzótanács 0,1 százalékponttal csökkentette euróövezeti növekedési előrejelzését a fékező kockázatok erősödésére hivatkozva. Így a tavalyi évre 2,0 százalék helyett 1,9 százalékot, az idei évre pedig a korábban jósolt 1,8 százalék helyett 1,7 százalékot vár.