Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány megfékezéséhez önmagában nem elégséges csak a nyár és a meleg, hiszen ilyenkor is tartózkodunk még zárt terekben. A veszélyek közül talán elegendő csak a légkondicionáló berendezéseket említeni - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Mindenképpen meg kell találnunk a szuperfertőzőket - folytatta a szakember -, akik a betegek közel tizedét teszik ki, ám ők felelősek az újonnan fertőzöttek nyolcvan százalékáért. Nekik jelentős szerepük van a járvány fenntartásában. Az eddig felismert esetek mindegyikére jellemző volt a mobilitás, azaz sok társasági kapcsolatuk van.

Ha a vakcina novemberre elkészül, akkor egy második járványt el lehet kerülni. Persze, ez nem egyenértékű azzal, hogy ha nincs oltás, akkor "itt a vég", hanem sokkal inkább arról van szó, hogy ismét tekintélyes emberi és gazdasági áldozatokat kell hoznia az emberi­ségnek azért, hogy jövő nyárra visszaszorítsa, kordában tartsa a kórt.

Egyszeri történet

A Semmelweis Egyetem rektorának véleménye szerint az influenzával szemben a Covid-19 el fog tűnni. Ez egy egyszeri történet lesz, mert nem történnek lényeges mutációk a vírusban. Az influenza esetében ez nincs így, ott folytonos a változás.

Valamiképpen el kell érnünk, hogy az orvostudomány magasabb szintjén elért eredményeket közérthetőbben fogalmazzuk meg - mondta azzal kapcsolatban, hogy az oltásellenes hangok felerősödtek és az áltudományos magyarázatok könnyen eljutnak az emberekhez. - Sajnos mi magunk is hajlamosak vagyunk olykor "érthetetlenül" beszélni.

Vegyünk egy példát. Ha egy 65 év fölötti nagyszülőt tekintve a koronavírusnál a halálozá­si esély húsz százalék fölötti, akkor ehhez képest milyen kockázatot rejt az oltás? A valóság az, hogy elhanyagolhatót, még akkor is, ha az oltásellenesek legvadabb - valótlan - mutatóit tekintjük alapnak. Egy kis viszketés, duzzanat, pár napos borzongás mindig jobb opció, mint az idősebb szeretteink halála.