Időjárási szörnyetegtől féltik a világot

A Meteorológiai Világszervezet megerősítette azt az ausztrál előrejelzést, amely szerint a következő hónapokban kialakul az El Nino néven ismert időjárási anomália, ami a világ egy részére borzalmas esőzéseket, más részére iszonyú kánikulát hoz.
Komócsin Sándor, 2018. november 28. szerda, 11:46
Fotó: AFP

Igen valószínű, hogy 2019 elejére kialakul az El Nino időjárási anomália, ami korábbi megjelenéseikor kisebb-nagyobb felfordulást okozott az egész világ időjárásában - írta a BBC. A Meteorológiai Világszövetség (WMO) immáron 75-80 százalékra teszi az esélyét annak, hogy a következő három hónapban lezajlik ez a folyamat, amelynek hátterében az áll, hogy a Csendes-óceán hőmérséklete az egyenlítő közelében, Dél-Amerika szomszédságában az átlagosnál magasabbra emelkedik.

Az El Nino a tapasztalatok szerint árvizeket okozó esőket hoz Dél-Amerikában, illetve szárazsághoz vezet Ázsiában és Afrikában. Miután az óceán átadja a hőjét a légkörnek az egész világon hőhullámok keseríthetik meg az emberek életét. A WMO mérései szerint a Csendes-óceán közép-keleti medencéjében gyenge El Nino-szintre jellemző hőmérséklet alakult ki október óta. Ugyanakkor a légkör egyelőre nem válaszolt erre a extra hőmennyiségre.

Régóta mondják

A meteorológusok először májusban hívták fel a figyelmet arra, hogy ismét lecsaphat az ismert időjárási szörnyeteg a világra. Azóta egyre nagyobb valószínűséggel jósolják ezt. Az Ausztrál Meteorológiai Hivatal immáron arra számít, hogy az El Nino már decemberben kialakul, és 90 százalékra teszi annak valószínűségét, hogy januárban beköszönt. A WMO arra alapozza prognózisát, hogy az óceán vizének felszíni hőmérséklete várhatóan az átlagosnál 0,8-1,2 százalékkal lesz magasabb.

A meteorológusok egy viszonylagos jó hírrel is szolgálnak. E szerint a jövő év elején érkező El Nino nem lesz olyan erős, mint a 2015-2016 fordulóján kialakult elődje. Ez az anomália a világ legkülönbözőbb részein vezetett szárazságokhoz, áradásokhoz, korallpusztuláshoz - emlékeztetett Maxx Dilley a világszervezet klimatikus előrejelzésekért és alkalmazkodásért felelős részlegének igazgatója.

Figyelmeztetések

Ezzel együtt a következő El Nino is jelentősen befolyásolhatja az eső mennyiségét, illetve a levegő hőmérsékletét a világ számos szegletében, aminek számottevő hatása lesz a mezőgazdasági termelésre, a vízgazdálkodásra és a közegészségügyre. A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy az átmeneti időjárási anomália hatásai 2019-ben ráerősíthetnek a hosszú távú globális felmelegedés okozta gondokra.

Ami az élelmiszer-biztonságot illeti, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) nemrégiben adott ki egy jelentést, amely azzal foglalkozott, hogy mely országokat fenyeget élelmiszerhiány a 2018-2019-re várható El Nino miatt. Eszerint Kelet- és Délkelet-Afrika minden országa megszenvedheti az időjárási anomálisa hatását. Az ázsiai régióban Afganisztán és a délkelet-ázsiai szigetvilág egy része lehet érintett. Latin-Amerikában Közép-Amerika déli, illetve Dél-Amerika északi részén kell a legrosszabbra számítani.

A FAO szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a legnagyobb kockázatot viselő országok listája változhat. Nem pusztán azoknak az országoknak kell a gondokkal számolniuk, amelyeket a legnagyobb veszély fenyegeti. Inkább az a kérdés, hol kell mindenképpen megelőző lépéseket tenni és felkészülni a segítségnyújtásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.11.28 16:56

Emberek!
Szerintem ne vegyetek 2019-es naptárt, kár rá a píz.
Mit olvasok ma?
Ukrán-orosz háború készülődik, és a lengyelek is háborúra készülnek.
Most meg világvége időjárásról olvasok.
Van még valami?
Mindegy, holnap már dolgozni sem megyek, élvezem ezt a pár napot, ami még hátra van.
Szerintem senki se menjen dolgozni, mert már nem sokáig élünk.
Szeretkezzetek emberek, nem sok más öröm marad hátra.
Ne dolgozzatok, kár az időért!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html