Rekordmeleget mértek Ausztráliában

A vasárnapra virradó éjjel volt a valaha novemberben mért legmagasabb hőmérséklet Ausztrália legnagyobb városában, Sydneyben, ahol jelenleg kánikula van, nappal a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot is eléri - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. november 29. vasárnap, 20:34
Fotó: Napi.hu

Az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet 25,3 Celsius-fok volt, de reggel 4 óra 30 percre már 30 Celsius-fokra emelkedett, majd immár a második egymást követő napon gyorsan elérte a 40 Celsius-fokot.

Új-Dél-Wales régióban, ahol Sydney található, a meteorológiai szolgálatok szerint tombol a kánikula, több délkelet-ausztráliai városban is melegrekordok dőltek meg, Griffith-ben 42,2, Mildurában pedig 45,7 Celsius-fokos hőséget mértek.

A hatóságok megtiltották a tűzgyújtást a régió legnagyobb részében, ahol tavaly nyáron tragikus erdőtüzek pusztítottak.

Jelenleg mintegy hatvan erdőtüzet jelentettek a térségből, a többségüket sikerült megfékezni. Ezek az első erdőtüzek a déli féltekén fekvő országban 2019/2020 nyara óta, amikor fél Franciaországnak megfelelő terület égett le, harminchárman életüket vesztették és tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat.

Az erdő és bozóttüzek következtében közel 3 millió állat pusztult el vagy menekült el, a katasztrófa hét milliárd dollárnyi kárt okozott a gazdaságnak.

A kánikula két héttel azután érkezett, hogy tudósok arra figyelmeztettek, hogy az éghajlatváltozás következtében több erdőtűz, aszály és ciklon pusztít majd Ausztráliában.

Magyarországon viszont a jövő héten kánikula helyett hó és hideg lesz az előrejelzés szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.11.29 21:09

A múltkori nagy erdőtüzet nem az éghajlat változás okozta, ( az erdőtüzek teljesen szokványosak ) , hanem a segghülye zöldeknek, akik megakadályozták, hogy az évek óta az erdőkben felgyülemlő hulladék aljnövényzetet eltávolítsák, amiből aztán egy hatalmas, gyúlékony massza keletkezett, és elég volt egy kis szikra, és bekövetkezett a tragédia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html