Igen nagy, 70 százalék annak a valószínűsége, hogy az idei év vége előtt kialakul az úgynevezett El Nino időjárási anomália, amely mindig alaposan felforgatja a Föld bolygó időjárását - adta tovább Meteorológiai Világszervezete (WMO) friss előrejelzését a BBC. Legutóbb 2015 és 2016 fordulóján alakult ki ez a jelenség, amely a várakozásoknak megfelelően összekuszálta az időjárást a világ minden táján. A japán meteorológusok 60 százalékos valószínűséget adnak az idei El Ninónak.

Az szakszerű spanyol-angol elnevezésével El Nino/Southern Oscillation természetes jelenség, amely a Csendes-óceán felszíni hőmérsékletének ingadozásával függ össze. Ha a víz melegebb az átlagosnál, akkor létrejöhet ez az anomália minden borzalmas következményével együtt. A 2015-2016-os El Nino az egyik legerősebb volt a meteorológiai előrejelzések készítésének kezdete óta, ennek megfelelően hatásai is rettentőeknek bizonyultak.

Melegrekord

Az első ezek között, hogy a 2016-os év úgy vonult be az időjárási évkönyvekbe, mint a legforróbb év az elmúlt több mint 100 évben. A hőség mellett az El Nino szárazságot okozott Afrikában, ami a mezőgazdasági termelés hanyatlásához vezetett. Eközben Dél-Amerikában árvizek pusztítottak Brazíliában, Argentínában, Paraguayban és Uruguayban.

Ehhez képest az idei év alakulhatott volna jobban is, ugyanis az El Nino ellentéte, a La Nina vezette be, amely az óceán átlagosnál alacsonyabb felszíni hőmérséklete esetén alakulhat ki. Ez a jelenség azonban mostanra elgyengült, hatása elenyészett, így bekövetkezhet a fordulat: visszatérhet az El Nino, amely karácsony tájára alakulhat ki. A WMO arra számít, hogy gyengébb lesz három évvel ezelőtti társánál. Ennek ellenére jelentős hatást gyakorolhat a világ időjárására, ami százmilliók életét befolyásolhatja.

Felmelegedés

A WMO először vállalkozott arra, hogy az időjárási anomália előre jelzésével egyidejűleg szezonális prognózist adjon 2018 szeptember-novemberére. E szerint az átlagosnál melegebb idő várható az ázsiai-csendes-óceáni térségben, Európában, Észak-Amerikában, Afrikában, illetve Dél-Amerika part menti területeinek nagyobb részén.

Az El Nino ugyan általában öt-hét évenként bekövetkezik, ám az, hogy most sokkal hamarabb visszatérhet, vélhetően a globális felmelegedés újabb jelének tekinthető. Az La Nina hűtő hatása nem volt képes ellensúlyozni az általános melegedési tendenciát, ez vezetett oda, hogy 2018 várhatóan a legforróbb időjárást hozó évek közé kerül - vélik a WMO szakértői.

A fotó forrása: Pixabay