Magyarországon még szombat este is 20-29 fok meleg van, miközben a Balaton és a Velencei-tó vize is 27 fokos, de a napközbeni 37 fokos csúcshőmérséklet is semmi ahhoz képest, amilyen meleg most Nyugat-Európában van.

A nem éppen olvadó és strandháttérként funkcionáló Eiffel-tornyáról híres Párizsban is 40 fok feletti hőmérsékletet mértek, Lyonban pedig 41 fokos meleg is volt. Ez pedig sokak számára tette elviselhetetlenné a maszkhordást, miközben egyre több helyen teszik kötelezővé az arc eltakarását, hogy ezzel is lassítsák az új koronavírus további terjedését - írja az Euronews.

Nagy-Britanniában is rekordot döntött a meleg. A Heathrow-i repülőtéren 37,8 fokot mértek, de a brightoni tengerparton olyan sokan gyűltek össze, hogy nem tudtak biztonságos távolságot tartani egymástól. Hasonló meleg volt a malmok, biciklik és legális fűvásárlás mellett esőiről híres Hollandiában is, ahol a hatóságok arra kérték az embereket, hogy keressenek kevésbé zsúfolt vízpartokat. Belgiumban pedig ellenőrző-áteresztő pontokat hoztak létre, itt ellenőrizték a személyi adatokat és a maszkviselést is.

Vasárnap még Magyarországon is marad a meleg, 32 fok is lehet majd árnyékban. A részletes előrejelzést itt olvashatja:

 

Időjárás: hétfőn jön az égi háború

A hétvégén forró és száraz időjárásra van kilátás, de hétfőn már beborul az ég és jönnek a viharok. Szombat este túlnyomóan derült, száraz idő lesz. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban általában 12 és 17 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben 9, 11 fok valószínű - írja az OMSZ.