Új lehetőség az időjárási katasztrófa elkerülésére

Van lehetőség a globális felmelegedés okozta katasztrófa elkerülésére, ám ehhez szakítani kell azzal a módszerrel, amivel eddig próbálkoztunk. A kormányok összefogása ugyanis nem hozott megoldást; kifuthatunk az időből.
Komócsin Sándor, 2018. november 3. szombat, 19:46
Fotó: AFP

Az elmúlt húsz évben az emberek ugyanattól, a világ nemeti kormányainak összefogásától várták, hogy útját állja az időjárási katasztrófával fenyegető globális klímaváltozásnak - kezdi cikkét a Financial Timeson Nick Butler energiaipari szakértő, a pénzügyi lap vendég publicistája. Ez a várakozás teljességgel racionális: egy a világ egészét fenyegető, minden országot érintő problémára közös fellépéssel lehet választ adni.

Az egyetlen gond az együttes próbálkozással, hogy kudarcot vallott. A párizsi klímakonferencián 2015-ben részt vevő első vonalbeli politikusok szinte mindegyike tett valamilyen homályos ígéretet országa nevében a baj leküzdésére. Ezeket azonban nem lehetett egy megfelelő megoldást kínáló közös válaszba összegezni, ráadásul jó részüket azóta elfelejtették, ahogy az egyes országok kormányai változtak. A legjobb példa Donald Trump amerikai elnökké választása: egyik első döntéseként kiléptette az USA-t az egyezményből.

Egyedi erőfeszítések

Sok ország indított programokat, amelyek célja a Föld légkörének 1,5-2 Celsius-foknál nagyobb melegedésének megelőzése (a tudósok szerint e szint átlépése vezetne világkatasztrófához), ám ezek sem állnak össze egységes cselekvéssé. Az olyan lehetőségek, amelyek kikényszeríthetnék az összehangolt beavatkozást, mindenekelőtt a világ egészére érvényes szén-dioxid-kibocsátási adó bevezetése, illuzórikusnak bizonyultak.

Mindezek eredményeként jelenleg azzal néz szembe az emberiség, hogy továbbra is a szénhidrogén-alapú energiahordozók adják a világ energiaellátásának 80 százalékát, amely a dolgok mai állása szerint 2040-re is csupán 75 százalékra szelídülne - idéz Butler az International Energy Agency (EIA) energiapiaci tanácsadó szervezet adatait. Az üvegház hatású gázok kibocsátása tovább nő, az EIA adatai szerint ez 2018-ban is így marad, miközben az óra ketyeg: egyre közelebb kerülünk ahhoz a szén-dioxid-koncentrációhoz, amely alapjaiban változtatná meg a Föld klímáját.

Más megoldás kell!

Az energiaipari szakértő szerint nem szabad tovább várni arra, hogy a kollektív racionalitás, a nemzetek összefogása megoldja a problémát. Ehelyett a tudomány és az energiapiac összefogására kell bízni a válaszok megadását. Olyan energiaforrásokat kell keresni, amelyekhez a világ minden lakója megfizethető áron hozzá tud férni, így lehetővé teszik, hogy az emberek a segítségükkel átváltsanak a nagy szén-dioxid-kibocsátással járó energiafelhasználásról (például a szénerőművek üzemeltetéséről) az alacsonyabbakra.

Az áram tárolásának új technológiáival például nagy lépést lehetne tenni az időjárásfüggő alternatív energiaforrások felhasználásának gyors elterjesztése felé. Ezek már elérhető közelségben vannak, akárcsak az energiafelhasználás hatékonyságát jelentősen javító technológiák. Ezek elterjesztéséhez azonban nem várhatunk a kormányok intézkedéseire és nem lamentálhatunk azon, mi a jobb, az, ha egy brit vagy egy kínai egyetemen találják meg a legjobb megoldást. Most csak a végeredmény számít.

Pénz, pénz, pénz

A tudomány és a vállalkozói szféra együttműködéséhez is három dologra van szükség, mint a háborúhoz: pénzre, pénzre és pénzre. Butler szerint ennek forrásai lehetnek a kormányok, alapítványok vagy befektetők. Nem szabad azon kiakadni, hogy ha egyesek profitot szereznek a világ megmentésén (azaz a klímakatasztrófa elkerülésén). A szakértő jó lehetőséget lát a London School of Economics kutatóinak Global Apollo Pragramme to Combat Climate Change kezdeményezésében.

Ennek filozófiája az lenne, hogy a politika, a tudomány és a piac erőfeszítéseinek egyesítésével lehet áttörést elérni egy nagy cél elérése érdekében, úgy, ahogy az a Holdra szállást lehetővé tevő, amerikai Apollo program esetén történt az 1960-as évek végén. Ez vagy egy ehhez hasonló szervezett globális mozgalom lehetne a klímaváltozás elkerülésében áttörést hozó megoldások kidolgozásának bázisa.

A fotó forrása: Hors Ossinger/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.11.04 15:27

@rotaryfun:
a helyzet az, hogy amerikai dollarmillios barmennyire is sok co2-t tud produkalni, a fasorban sincs ahhoz kepest, akik felgyujtjak az oserdot, majd bevetik kukoricaval. jol latod a problemat, de te sem ott fogod meg, ahol meg kene. a kunyhoban rakott tuz szennyezobb, mint a reupologepek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.11.04 13:59

@atombandi: A túlnépesedés már csak a következménye az állandó növekedési kényszernek. Az egész világ jövője a növekedésen alapszik jelenleg. A több termék több pénz több ember. Minek ? Miért nem elég az ami van ? Miért kell 2 lakás, nyaraló, 2 autó, úszómedence stb ? A többségnek azért mert a szomszédnak is van. Miért csak fél millás biciglivel lehet hobbi kerékpározni ? Miért csak több százezres sífelszereléssel és tizen millás autóval lehet forralt borozgatni valamelyik külföldi pálya aljában és kereszt szalagot szakítani ? Az energiánk és munkánk nagy része a "faszméregetésre" megy el, miközben mint egy élősködő nem törődünk azzal hogy a gazdaállat elpusztulása a mi végünket is jelenti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2018.11.04 12:06

A fúziós erőmü az utolsó esély. Nagyon úgy néz ki, hogy nem tudunk átlépni a szénkorszakból a fúziós energia korszakába. 8-10 milliárd ember van és mindenki a szén elégetésére alapozza a jövőjét..Miközben már 200 éve tart a felmelegedés amikor még 1 milliárdan sem voltunk.

2050 és 2070 között szétrobban az egész de addig sem lesz ez vidám..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.11.04 11:39

@rotaryfun:
tovabbra is azt mondom, hogy a tulnepesedes megallitasa az egyetlen lehetoseg. 3 milliard embert meg el bir tartani a fold, annak minden igenyevel egyutt, de ha felezni lehetne az allatok szamat, a termofoldek teruletet es helyette erdoket telepiteni, akkor hirtelen helyreallna a rend. amig fingot reszelunk az elektromos autoval, meg a megujulo energiaval, addig lofasz sem lesz, igy nem lehet a global warmingot kezelni. ki kell mondani, hogy nem alapveto jog a korlatlan szaporodas, na vajon ki lesz az elso, aki kimondja, es ki lesz az elso, aki reklamalni fog miatta?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.11.04 08:17

Lassan mindenki külön külön autóval közlekedik mert a tömegközlekedés már csak a nevében létezik a metrókat leszámítva. 100 lóerő alatti autót szinte már venni sem lehet de zömében 150 250 lóerős autókkal ácsorognak a dugókban az emberek. Hatalmas házakban élnek amit nyáron hatalmas energia mennyiséggel hűtenek télen pedig fűtenek. Van aki még a járdát garázs lejárót is mert lusta havat seperni. A kertjét másokkal gondoztatja amit évi 1000m3 ivóvízzel öntöz hogy zöld maradjon. Shoppingolnii bulizni repülővel megy mert nem élet az élet ha ezt nem teszi és legalább 500- 1000 km-re a lakhelyétől. Persze mozgás gyanánt konditerembe megy de kocsival :) Biciglizni pedig csak úgy lehet ha az autó tetejére hátuljára felpakolja a bringákat és legalább +20% fogyasztás növekedéssel elautózik 100-200 km re hogy élvezze a természetet :) Ezek után hogy ez már szinte mindenütt életforma kár álmodozni arról hogy nem lesz katasztrófa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html