Jelentés az időjárásról: normálissá vált a vészhelyzet

A Meteorológiai Világszervezet szerint az elmúlt tíz év minden eddigi melegrekordot megdöntött és közel került a világ ahhoz, hogy átlépje a határt, ahonnan nincs visszatérés a normális életbe.
Komócsin Sándor, 2019. december 3. kedd, 13:44
Fotó: MTI/EPA

Kivételesen forró időjárást hoztak a 2010-es évek - állítja a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Az adatok összesítése még tart, de szinte biztosak lehetünk benne, hogy ebben az évtizedben megdőltek a melegrekordok. Ez nem csupán az elmúlt évtizedre, hanem az elmúlt öt évre is igaz, és az idei év vélhetően a második vagy harmadik legmelegebb év volt azóta, hogy meteorológiai feljegyzések készülnek.

Az ipari forradalom kezdete óta a földi légkör átlagos hőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal nőtt, ami már csak hajszálra van attól az 1,5 foktól, amelyen belül kellene tartani a globális felmelegedést a párizsi klímavédelmi megállapodás szerint. A szakértők szerint két fok plusz jóvátehetetlen kárt okozna a bolygó életében és az emberi civilizációban.

A WMO jelentése számos jelét sorolja fel a helyzet romlásának. A listán szerepel az atmoszféra szén-dioxid-koncentrációjának növekedése, a tengerek vízszintjének gyorsuló emelkedése, a Föld jégsapkáinak olvadása, az óceánok vízhőmérsékletének növekedése, továbbá a tenger élővilágának pusztulása.

A korábban kivételes forró időszakok és áradások kezdenek "normálissá" válni, erdőtüzek és szokatlanul erős trópusi viharok pusztítanak a világ legkülönbözőbb részein. Mindez károsítja a mezőgazdasági termelést, s ezzel hozzájárul az éhezés problémájának egyre súlyosabbá válásához a világ szegényebb térségeiben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.12.03 14:44

Orbitális hazudozás. Klímaváltozás mindig is volt, van és lesz is, mert az egy ciklikus természeti jelenség, amelynek asztronómiai okai van, és nem az emberiség okozza.
Szerencsétlen széndioxidnak semmi köze a klímaváltozáshoz. Légköri koncentrációja nagyon alacsony, hogyan okozhatna ez klímaváltozást? A széndioxid egy hasznos gáz, jelenlétében a növények gyorsabban növekszenek és kevesebb vizet fogyasztanak. Az élet alapja. Mi a f..ból termelnének oxigént a növények, ha nincs széndioxid? A fotoszintézist már az iskolában oktatják. A szén az élet alapja. Ha lélegzünk, széndioxidod bocsátunk ki.
A jégsapkák olvadása? A NASA adatai szerint a Déli Sarkon tavaly rekord hideget mértek, majdnem -100°C-t. Az Antarktisz jégtakarója évente 134 milliárd tonnával növekszik.
Kanadai tűzoltók szerint az erdőtüzek gyakorisága mit sem változott, sőt még valamennyit csökkent is.
Tovább már nem is folytatom annyi képtelen baromság van itt. MIndez a zöld fasiszta maffi, az eco terroristák műve, akik mindenféle fogalmat szándékosan összekeverve riogatják a tömegeket, megtévesztik az embereket, hogy minél nagyobb hatalomra, befolyásra és pénzre tegyenek szert. Közönséges csalók, bűnözők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html