Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európában az időjárási felmérések készítésének kezdete óta az idei október volt a legmelegebb - írja a Bloomberg. Ezt elsősorban a kontinens északi részén élők érezhették, mivel a globális felmelegedés miatt zsugorodik az északi-sarki jégtakaró, ami eddig hűtötte a felette lévő levegőréteget. Az öreg kontinens légkörének átlagos hőmérséklete 1,6 Celsius-fokkal volt a 30 éves történelmi átlag felett - idézte a hírügynökség a Copernicus Climate Change Service adatát.

Globális szinten 0,62 Celsius-fokos átlagos pluszt regisztráltak a Copernicus kutatói amivel az elmúlt hónap volt a harmadik legmelegebb október az elmúlt évtized októbereinek hosszú sorában. Ezzel egyben illeszkedett a sok éve tartó melegedő trendbe. Az októberi rekord nem volt meglepő, sőt, inkább várható volt - írta a Copernicus közleményében. A következő években további rekorddöntések követhetik az ideit.

Kelet-Európa, Szibéria, Alaszka és a Tibeti-fennsík lakóit különösen meglephette az enyhe idő, de Dél-Amerikát és Afrikát is több hőhullám érte el. Sok amerikai megúszta az idei hőséget, mivel az USA középső és Kanada déli részén az átlagos alatt maradtak a hőmérsékletek. Az idei október volt a negyedik egymást követő hónap, hogy az északi-tengeri hajózási átjáró Oroszország északi tengerpartja előtt teljesen vagy részben jégmentes maradt. Májusban egy teherhajó átjutott ezen az útvonalon, amelyet normális esetben az évnek ebben a részében még blokkol a vastag jégtakaró.