Kiderült, hol ússzák meg a brutális hőséget

A szerbiai meteorológiai intézet július első részére komoly hőhullámot jósolt, hozzátéve, hogy ez még nem minden, de azért jó híre is volt az időjárás-előrejelzéseket böngésző olvasóknak.
Barabás Júlia, 2019. július 2. kedd, 17:00
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A szerbiai Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetést adott ki július első napjaira az extrém erős UV-sugárzás és a rendkívül magas hőmérsékletek miatt az ország egész területére - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. A hónap úgy indult, hogy a hőmérő higanyszála helyenként elérte a 38 Celsius-fokot, különösen az északi területeken, vagyis a Vajdaságban.

Dorde Duric, a Weather2Umbrella időjárás-előrejelzési portál meteorológusa a Blicnek azt mondta, később lehűl ugyan a levegő, de csak kicsivel 30 fok alá, és az enyhülés zivatarok kíséretében érkezik az országba. A hónap közepéig napos időt jósoltak, amit viharok és viszonylag sok eső követhet.

A szakértő szerint júliusban és augusztusban is lesz több olyan hőhullám, amelynek következtében a hőmérő higanyszála meghaladja a 35 Celsius-fokot, de az idei nyár sem lesz sokkal melegebb, mint az elmúlt hetven évben bármelyik. Hasonló a helyzet a csapadékkal, amely szintén átlagosan alakul.

HOZZÁSZÓLÁSOK