A medikán - a trópusi ciklonokhoz hasonló jegyekkel rendelkező mediterrán ciklon - pusztítása nyomán az ország északi és déli részét összekötő vasútközlekedést leállították, szüneteltek a komp- és a repülőjáratok pénteken  - derül ki a portál cikkéből.

A Karditsa városát elérő 120 kilométer/órás szélvihar fákat döntött ki és földcsuszamlást okozott. Egy híd is összeomlott a városban.

Az Időkép beszámolója szerint Ianos - más néven Cassilda -  az idei szezon első medikánja, amely csütörtökön vált medikánná.

A medikán középpontjában közel 990 hPa-ig csökkent a légnyomás, körülötte pedig spirál alakba szerveződő zivatarok forogtak. A műholdfelvételen olykor-olykor a hurrikánokra jellemző szemfal is jól látható volt.

A ciklon szélviharral érte el a Jón-szigeteket, Zakynthos-t, Lefkada-t, Kefalóniát, a keletkezett hatalmas hullámok több hajót is a partra sodortak, emellett kidőlt fák, leszakadt vezetékek, feltépett tetőszerkezeteket maradtak Ianos után.

A lehullott nagy mennyiségű  csapadék már most is komoly villámárvizeket okozott a térségben.  Gavalou-ban már közel 120 milliméternyi eső gyűlt össze az elmúlt 24 órában de 500 milliméternél több csapadék is hullhat.