Viharoktól tartanak a németek a legnagyobb szabadtéri rendezvény előtt

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Németország nyugati részén a karneváli szezon hétfői csúcspontjára, a hatóságok dolgát megnehezíti, hogy a több százezer fős felvonulások idején viharfront vonul át a térség felett - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. március 3. vasárnap, 16:36
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel - A kép illusztráció

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint heves esőzés és viharos, akár orkánerejű szél várható Észak-Rajna-Vesztfália több térségében, így a Ruhr-vidéken és a Rajna vidékén március 4-én, a húshagyó kedd előtti hétfőn (Rosenmontag), amikor a farsangi szezon legnagyobb szabadtéri mulatságait rendezik.

A németországi karnevál fővárosaként számon tartott Kölnben a rendezvények szervezőbizottsága vasárnap úgy döntött, hogy megtartják a hagyományos Rosenmontag-felvonulást, de nem szabad használni semmilyen nagyméretű díszítő elemet, farsangi bábut, transzparenst és zászlót, amelybe belekaphat a szél.

Az időjárás mellett a közbiztonság fenntartása a fő kihívás. A hétfői kölni rendezvényen ezernél is több rendőr ügyel majd a biztonságra, és a felvonulást most először az elejétől a végéig rögzítik videóra a karneváli kocsikra szerelt kamerákkal.

A kölni rendőrség vasárnapi összesítése szerint az utóbbi napok farsangi mulatságaival kapcsolatban némileg több feljelentést tettek, mint egy évvel korábban. A Rajna-parti nagyvárosban péntektől vasárnap reggelig a tavalyi 541 után 548 feljelentést tettek, a kölni közigazgatási kerülethez tartozó Leverkusenben pedig az egy évvel korábbi 51 után 53-at. Összesen 40 embert kellett őrizetbe venni, többségüket azért, hogy rendőri felügyelet alatt józanodjanak ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK