A legfrissebb globális időjárási előrejelzési modellek megerősítették, hogy a téli időjárás újabb hulláma árasztja el Európa nagy részét a következő napokban - adta hírül a severe-weather.eu meteorológiai hírportál. Az időjárás jellegzetességei teljesen felborulnak az e hetihez képest - derült ki a számítógépes szimulációból.

Szakszerűen fogalmazva a változás azzal jár, hogy az atlanti térségben kialakul egy blokkoló légköri front, amely fokozatosan elmozdul az észak-atlanti térségbe. Ezzel utat nyit egy Észak-Északkelet-Európából dél felé tartó hidegbetörés előtt. Ez utóbbi először elárasztja Kelet-Közép-Európát, majd fagyos hidegével kellemetlen meglepetést szerez a dél-európai országok lakóinak is.

A téli hideg visszahozza a rendkívül alacsony napi hőmérsékleteket. Az átlagok 10 Celsius-fokkal vagy még ennél is nagyobb mértékben elmaradhatnak a március közepén megszokott hosszú távú langyos időjárástól. Az is előfordulhat, hogy a délutáni órákban nulla fok alatti fagyok vacogtatják majd meg az embereket.

Senki ne lepődjön meg ha hóeséssel találkozik a következő napokban. A legrosszabb március 17-én kezdődhet, majd folytatódhat a jövő héten. A jelenlegi előrejelzések szerint az északkeletről betörő hideg légtömeg csak fokozatosan oszlik el március utolsó harmadában.

A fotó forrása: Shutterstock