Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legfrissebb modellszámítások szerint június utolsó napjaiban rendkívül intenzív, történelmi hőségrekordokat megdöntő, esetenként halálos veszélyt jelentő meleghullám árasztja el Európa jelentős részét - derül ki a Severe-Weather.eu hírportál cikkéből. Az angolul Spanish plume-nak nevezett időjárási jelenségnek lehetünk az elszenvedői. (Felülnézetből Spanyolországból induló, Franciaország nyugati felén tarajszerűen visszakanyarodó áramlás.)

Ez azt jelenti, hogy Észak-Afrikából, illetve Spanyolország nyugati csücskéből indulva délkeleti áramlással borzalmasan forró levegő árasztja el Franciaországot, Németország nyugati részét, illetve a Benelux régiót, Nagy-Britanniát és Írországot. A hőmérséklet a legmelegebb órákban 38-42 Celsius-fokig mehet fel. A legrosszabb pillanatokban a jelenség déli részén 46 Celsius-fokig is felmehet a hőmérséklet.

A legrosszabb helyzetre a városlakóknak kell felkészülniük, különösen a nagyvárosok úgynevezett hőközpontjaiban. Ezek azok a térségek, ahol az emberi tevékenység, illetve az épületek, főként a betonból készült épületek és az utak aszfaltja túlmelegszik, rátéve egy lapáttal az amúgy is elviselhetetlen hőségre. Összességében Franciaországban és Nagy-Britanniában lehetnek olyan helyek, ahol a június végén szokásosnál 15-18 fokkal lesz melegebb.

A meteorológiai szaknyelvben formája alapján ómega alakzatnak nevezett melegbetörés, amely visszaszorítja a normális vagy hideg levegőt észak felé, a keleti oldalán déli áramlással hideghullámot indít el, amely a következő napokban Oroszország nyugati részén okoz hideg időt. Az időjárási térképek szerint Kelet-Közép-Európa, ezen belül Magyarország e két jelenség határán helyezkedik majd el, ami azt ígéri, hogy ezúttal, azaz a következő néhány napban nem fenyegeti az itt lakókat a szokásostól eltérő idő.