Bekövetkezett az, amit a vegyi üzem vezetése előre bejelentett. A Harvey hurrikánnal érkező heves esőzések és áradások miatt a gyárban nem működnek a hűtő- és biztonsági berendezések, így az ott tárolt anyagok egy része várhatóan robbanást vagy tüzet okoz - írja a portál.

Az üzem környékén élőket 1,5 mérföldes sugarú körben evakuálták. A cég újabb közleményében az olvasható, hogy
a veszélyes vegyi anyagokat a gyár területén különböző helyeken tárolják, így újabb robbanások várhatók. Azt kérik ezért mindenkitől, hogy egyelőre ne térjen vissza a kiürített területre.

A BBC azt írja: a robbanás előtt egy a területet biztosító rendőrt kórházba kellett szállítani, mert valamilyen vegyi anyag gőzét lélegezte be.

Az Arkema már pénteken leállította a termelést a Houstontól észak-keletre fekvő Crosbyban, mielőtt a hurrikán elérte volna a térséget. 102 centiméternyi esőre azonban ők se számítottak, az áradás tönkretette a hűtő- és biztonsági berendezéseket működtető generátorokat.

Az üzemben szerves peroxidot állítanak elő. Az ott tárolt anyagok magasabb hőmérsékleten veszélyessé válhatnak, közölte a cég. Richard Rower vezérigazgató a Reutersnek korábban azt mondta: "Az anyagok felrobbanhatnak és erőteljes tüzet okozhatnak. Az áradás és az irányítás elvesztése miatt nincs lehetőségünk arra, hogy ezt megakadályozzuk."

A gyár közlése szerint a szerves peroxidokat rendkívül széles körben használják fel a gyógyszeripartól az építőanyagokig. Kémiai összetételük miatt " szándékosan vagy véletlenül robbanásszerű polimerizációs reakciót indíthatnak", ezt a folyamatot robbanószerekben is felhasználják, idézi a portál a Wikipediát.

(Képünk illusztráció)