Időzített bombán ülnek a spanyol bankok

A spanyol jegybank először adott konkrét becslést a spanyol takarékbankok (caja) által birtokolt, "potenciálisan problémás" ingatlanpiaci eszközök értékéről: körülbelül 100 milliárd eurónyi bajos eszközökön ülnek a cajak.
Kasnyik Márton, 2011. február 22. kedd, 13:20
Fotó:

A spanyol jegybank elnöke, Miguel Ángel Fernández Ordónez elmondta azt is, hogy teljes mértékben egyetért a spanyol kormánnyal abban, hogy szükség van az ország bankrendszerében lévő eszközök 42 százalékát birtokló takarékbankok mérlegeinek helyreállítására.

A cajaknak jelenleg összesen 217 milliárd euró kinnlevőségük van építőipari és ingatlancégeknél; az ebből potenciálisan problémás 100 milliárd eurónak - elemzők szerint - 38 százalékát szerezhetnék vissza.

A bankrendszer egészében a spanyol jegybank szerint 180 milliárd euró olyan eszköz rejtőzik, amely az évtizedes ingatlanboom kipukkanása után bedőlt vagy kockázatos hitelekből, és leértékelésre szoruló ingatlanokból áll.

A spanyol kormány szerint a korábban 8 százalékra emelt tőkemegfelelési követelményt a bankok nagyjából 20 milliárd eurós tőkeemeléssel teljesíteni tudják. Ha mégsem, akkor az álami bankkonszolidációs alap, az FROB szerezne részesedést a bankokban - a jegybankelnök, Ordónez szerint azonban legalább 46 milliárd eurós kiesést kell betömnie a spanyol bankrendszernek.

HOZZÁSZÓLÁSOK