Ifjúsági garanciaprogram: most már a tagállamokon a sor

Ifjúsági foglalkoztatási, illetve képzési garanciarendszer kialakításában állapodtak meg csütörtökön Brüsszelben az uniós tagországok illetékes tárcavezetői.
MTI, 2013. február 28. csütörtök, 18:05
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság által szűk két hónappal ezelőtt előterjesztett indítvány értelmében, amire most rábólintottak a kormányok képviselői, a 25 évnél fiatalabb uniós polgárokat hozzásegítenék ahhoz, hogy a tanulmányok befejezése, illetve a munkanélkülivé válás után legkésőbb négy hónappal megfelelő munkát, illetve továbbképzési lehetőséget kapjanak, vagy legalább szakmai gyakorlatot folytathassanak.

A tervezett uniós intézkedés ihletője a korábban Ausztriában, illetve Finnországban bevezetett ifjúsági garanciarendszer volt. Sok EU-országban kirívóan magas a munkanélküliségi ráta a fiatalok körében. A 27 tagállam átlagában tavaly 23 százalékos volt a 25 évnél fiatalabbak munkanélküliségi aránya. A válság által súlyosabban érintett országok némelyikében még inkább drámai a helyzet: Görögországban és Spanyolországban például nagyjából minden második fiatal munkanélküli.

Az ifjúsági garanciarendszer bevezetése nem lesz ugyan a tagállamok jogi kötelezettsége, ám a nemzeti költségvetések évente esedékes kidolgozásakor az uniós intézmények úgynevezett országspecifikus ajánlásokat tesznek majd, amelyek elfogadtatására az új uniós jogrendszerben immár pénzügyi ösztönző eszközök is Brüsszel rendelkezésére állnak.

"Az ifjúsági garanciával a fiatalok valódi esélyt kapnak arra, hogy jobb jövő elé nézhessenek" - üdvözölte a munkaügyi miniszterek csütörtöki megerősítő állásfoglalását José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Andor László, a foglalkoztatási, szociálpolitikai és társadalmi befogadási kérdésekben illetékes magyar EU-biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós pénzalapok ugyan segítséget nyújtanak a fiatalok munkanélküliségének visszaszorításához, ám maguknak a tagállamoknak is mielőbb erőfeszítéseket kell tenniük.

Göncz Kinga közleményben hangsúlyozta, hogy az európai és a magyar szocialisták csaknem másfél évig kampányoltak az ifjúsági garanciarendszer európai szintű megvalósítása érdekében. Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője biztató kezdetnek minősítette, hogy a középtávú uniós keretköltségvetésben 6 milliárd eurót szánnak erre a célra, de megjegyezte: szeretnék, ha az összeg 10 milliárdra emelkedne, hogy minden fiatal részesülhessen belőle.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.28 18:41

@_Jhony: ...Te is beteg vagy ,mint Blama ...,pszichológust ajánlok...,vagy két 20 éves tai csajt...,gyógyulj...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

_Jhony, 2013.02.28 18:39

@szkiita: Ha már így összefoglaltad:

7.Hozzuk vissza a fasiszta diktatúrát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.02.28 18:24

1 . 30%-os vám az unión kívüli árukra

2. hosszútávú ,alacsony kamatozású hitel a 30 év alatti ,kezdő vállakozóknak

3. piacra jutási lehetőség a kezdő vállakozásoknak a multik mellett

4. multik korlátozása minden szinten az unióban /kereskedelem,termelés,szállítás..stbstb/

5.családi adókedvezmény az egész eu-ban

6. bevándorlás korlátozása az eu-ban


..a többi csak parasztvakítás,szótépés...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html