Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ifo (Münchner Institut für Wirtschaftsforschung) szerint tartani kell attól, hogy sok menekült nem tud elhelyezkedni az óránkénti bruttó 8,5 eurós minimálbér mellett, "mert egyszerűen túl alacsony a termelékenysége". Ezért csökkenteni kell a minimálbért - javasolja a kutatóintézet, amely szerint a menekültek miatt az államnak 10 milliárd euró plusz kiadása keletkezik. Hasonló nagyságrendről szólnak a kormányzati becslések is.

Az ifo a számításaiban nem vette figyelembe a képzés, oktatás költségeit, pedig a menekültek munkába állításához az államnak a német nyelvi képzésre és a szakmai képzésre is kell költenie, ami tovább növeli a kiadásokat - írta a frankfurti újság.

A menekültek származási országaiban jellemzően magas az analfabetizmus, például Afganisztánban meghaladja az 50 százalékot a 14-29 éves korosztályban. A felsőfokú végzettségűek aránya pedig még a viszonylag fejlett Szíriában is 6 százalék. Ezenfelül a végzettségek sok esetben nem egyenértékűek - ismertette a lap az intézet elemzését.

A kutatók ellenzik a Hartz IV ellátás (a munkanélküli ellátás leggyakoribb formája) összegének emelését, mert ez szerintük csökkentené az ösztönzést a munkavállalásra a menekültek körében.

Az ifo abból indult ki az előrejelzés összeállításakor, hogy az idén 800 ezer menekült érkezhet Németországba - olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban.