Ifo: a vártnál nagyobb lehet a német növekedés idén

A második negyedévben 0,8 százalékkal bővülhetett a német gazdaság a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet kedden közölt várakozása szerint - írta az MTI.
Domokos Erika, 2017. augusztus 8. kedd, 14:29
Fotó: MTI/EPA

Az Ifo üzleti hangulatindexe töretlenül emelkedik, az egyéb konjunktúraindikátorok is jól alakulnak, a munkahelyek száma is folyamatosan emelkedik, ami elősegíti a fogyasztás bővülését - mondta a növekedési becsléshez fűzött kommentárban Timo Wollmershäuser, az Ifo vezető elemzője.

A német statisztikai hivatal a jövő héten hozza nyilvánosságra a második negyedéves német GDP-re vonatkozó gyorsbecslését. A német bruttó hazai termék az idén 1,8 százalékkal nőhet az ifo legfrissebb prognózisa szerint. Korábban 1,5 százalékot vártak.

Az Ifo június végén 2018-ra vonatkozó növekedési prognózisán is javított: a korábbi 1,8 százalék helyett 2,0 százalékos növekedést várnak a szakértők.

A gazdasági bővülés motorja leginkább a belső fogyasztás és az építőipar. A kedvező euróövezeti konjunktúra a német export erőteljes növekedését vonja maga után, a vállalkozások annyira derűlátóan ítélik meg kilátásaikat, mint utoljára 1990-ben - mondta el korábban Timo Wollmershäuser, az ifo vezető elemzője.

A németországi foglalkoztatottak száma 43,6 millióról idén 44,2 millióra, jövőre pedig új rekord szintre, 44,6 millióra emelkedhet.

Ezzel szemben a munkanélküliek száma 2,7 millióról idén 2,5 millióra csökkenhet, jövőre pedig további javulással 2,4 millióra eshet, így a munkanélküliségi ráta 6,1 százalékról idén 5,7 százalékra, jövőre pedig 5,5 százalékra süllyedhet.

Az inflációs rátát illetően emelkedést prognosztizál az Ifo: idén 1,7 százalék lehet, jövőre pedig 1,6 százalékot érhet el a fogyasztói árak növekedése Németországban - írta az MTI.

A kép forrása: MTI/EPA/Armando Babani

HOZZÁSZÓLÁSOK