BUX

Ifo: Görögország nem képes teljesíteni kötelezettségeit

Görögország nem lesz képes pénzügyi kötelezettségeit teljesíteni, meg kellene állapodnia hitelező bankjaival adósságának átstrukturálásáról - közölte a Reuters brit hírügynökséggel a német Ifo gazdasági kutatóintézet vezetője csütörtökön.

MTI-Eco, 2011. január 20. csütörtök, 16:56

Hans-Werner Sinn úgy vélekedett, Görögország nem lesz képes adósságát szolgálni; ezt minél előbb ismerik fel, annál jobb lesz valamennyi érintett fél számára. Ezért Görögországnak egyezséget kellene kötnie hitelező bankjaival az adósság átstrukturálásáról, hogy azok engedjék el követeléseik egy részét - tette hozzá.

Közben újabb sztrájkról érkeztek hírek Görögországból. Csütörtökön 24 órás munkabeszüntetést tartanak a görög orvosok és fogorvosok is, tiltakozva az egészségügyben tervezett reformok miatt, a gyógyszerészek és az ügyvédek már szerda óta sztrájkolnak, és akciójuk még pénteken is tartani fog.

A mostani demonstráció kiváltó oka hasonló ahhoz, mint amikor tavaly a fuvarozók szüntették be jó néhány napra a munkát, komoly ellátási zavarokat okozva az országban.

A kormány most is lazítani tervezi az eddig meglehetősen zárt szakmákban a munkavállalás szabályozását. Ilyen például a teherautósofőrök, az orvosok, a gyógyszerészek, az ügyvédek, az építészek, jegyzők szakmája, amelyeket eddig csak igen szigorú feltételekkel lehetett űzni. Az új szabályozás célja az, hogy csökkenjen a díjazás, és több lehetőséget kapjanak a fiatalok is.