Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hamarosan bejelentheti újraindulását Csehország elnöki megbízatásáért Milos Zeman cseh államfő. Mivel nincs a láthatáron komoly kihívó, jó eséllyel elkezdheti második - egyben utolsó - ötéves elnöki ciklusát a januári szavazás után. Indulásának nagy lendületet adhat, hogy elsőként az európai vezetők közül áprilisban látogatást tesz Donald Trumpnál, az USA elnökénél - kezdi a cseh politikus bemutatását a bne IntelliNews régiós portál.

Zeman azt állítja, hogy ő volt az egyetlen európai felső szintű állami vezető, aki támogatta Trumpot mielőtt elnökké választották volna. (Ez máris összehasonlíthatóvá teszi Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a sok negatív állásfoglalás közepette szintén pozitívan nyilatkozott az ingatlanmágnás elnökjelöltről - a szerk.)

Trumpszerű

Zeman ugyan minden bizonnyal büszke rá, hogy a cseh Trumpnak nevezik, ám szemben amerikai kollégájával nem kívülről jött a politikába. A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) vezetőjeként 1998 és 2002 között országa miniszerelnöke is volt. A pártot sokáig vezette az 1989-es rendszerváltás után, igaz, a szocialista jelző inkább márkajel mint meggyőződés volt az életútján.

Ugyanakkor Trumphoz hasonlóan elhíresült vérlázító nyilvános megjegyzéseiről és viselkedéséről, amely ellenfelei szerint rombolja a cseh politikai kultúrát. Sértegeti politikustársait és az újságírókat (ez Trumptól sem áll távol), iszik és trágár szavakat használ interjúiban (ez a kettő messze áll Trumptól). Hasonlít az amerikai elnökre abban, hogy szeret alternatív tényekre (valótlanságokra) hivatkozni és nem vonja vissza kijelentéseit.

Elitfaló

Akárcsak más populista vezető, ő is megosztja országát a valódi emberekre és a valóságtól elrugaszkodott elitre. Az előbbit a hospoda, azaz a kocsmák világának, az utóbbit a kaverna, azaz a kávéházak világának bélyegzi. Az ország első közvetlen elnökválasztását 2013-ban a vidéki rétegek, a rendszerváltás veszteseinek támogatásával nyerte meg. A prágai liberális elit nevet rajta, a karikaturisták és az internetes mémgyártók kedvence.

Trumpra - és nem csupán az amerikai vezetőre - emlékeztet, hogy notóriusan támadja az iszlámot és oroszbarát. Homályos személyes és pénzügyi kapcsolatok kötik a Kremlhez - a vádak szerint elnökválasztási kampányát orosz pénzből finanszírozta. Követelte a Moszkva elleni nyugati szankciók feladását és polgárháborúnak minősítette a kelet-ukrajnai harcokat. Kormányzása idején igyekezett újraépíteni a korábbi orosz-cseh gazdasági kapcsolatokat.

Az iszlám kultúrát összefüggésbe hozza a terrorizmussal és a bűnözéssel, és azok közé tartozik, akik szerint szervezett invázió az Európát elárasztó bevándorlási hullám.

Populista

Megjegyzéseinek minden bizonnyal köze van ahhoz, hogy a cseh társadalom retteg a terrorizmustól és a migrációtól, annak ellenére, hogy egyik sem érinti az országot. Zemannak ellenségre van szüksége - mondja Alexandr Mitrofanov cseh publicista. Zavarodott, megfélemlített emberek kellenek neki, akiknek erős vezetőre van szüksége.

Annak ellenére, hogy a mérsékelt balról indult, megtalálta az utat a radikális pártokhoz. Néhány éve együtt szerepelt egy neofasiszta politikussal egy iszlámellenes gyűlésen, igaz, később azt állította, hogy tudott a másik fellépő politikai hovatartozásáról.

A bne portál szerint elődjéhez, a legendásan euroszkeptikus Václav Kalus volt államfőhöz, illetve az olyan populistákhoz hasonlóan, mint Trump vagy Orbán Viktor, el van ragadtatva attól, ahogy Putyin felépítette hatalmi bázisát, amely garantálja, hogy a népszerűségi versenyek állandó első helyezettje legyen.

Szövetség

Ha Zeman megnyeri az elnökválasztást, illetve ezt megelőzően a dúsgazdag Andrej Babis pénzügyminiszter, a cseh Berlusconi Ano pártja hozza az őszi parlamenti választásokat, akkor szoros szövetség alakulhat ki kettejük között. Ami azt illeti, már el is kezdték az együttműködést.

Zeman korábban megakadályozta egy összeférhetetlenségi törvény elfogadását, amely nyilvánvalóan Babis ellen irányult, aki nem adta fel üzleti vállalkozásait. Cserébe Babis nem indít ellene elnökjelöltet.

Az Ano, amely vadonatúj pártként robbant be a cseh közéletbe az előző választások előtt és végül koalícióra lépett a szociáldemokratákkal, a szavazás esélyese. Ellenfele koalíciós partnere, amely megosztott és széttöredezett.

Győzelem

Ha begyűjtik a kettős győzelmet, Zeman leszámolhat volt szociáldemokrata párttársaival és a saját emberét ültetheti a párt élére. A CSSD Csehország utolsó jelentős mérsékelt politikai ereje, így az elnök ezzel a lépéssel erős parlamenti pozíciókat is szerezne. Mindez ugyanakkor politológusok szerint egyben a pártrendszer végleges lerombolásával járna. Egyes elemzők szerint a CSSD vezetői hibát követnek el azzal, hogy Babist támadják, fő ellenfelük ugyanis Zeman.

A régi-új államfő ezenfelül a két a választás után egyezséget köthet Babissal. Az utóbbi a kormány élén bővítheti az elnök részvételét a külpolitika irányításában, amivel egyben a visegrádi négyeket egy a jelenleginél egységesebb populista, iszlámfaló, bevándorlásellenes, csoporttá tehetik, növelve Brüsszel fejfájását az EU keleti felének politikai folyamatai miatt. Az egyetlen pont, ami megkülönböztetheti Zemant régiós politikai barátaitól, hogy - egyelőre - támogatja az euró bevezetését országában.

Halál

Végül gyakorlatilag a cseh demokrácia halálát jelenthetné, ha igaznak bizonyulnának azok a spekulációk, amelyek szerint a most 71 éves Zeman következő elnöki ciklusának közepén lemondana. Ezzel utat nyitna Babis előtt, hogy megágyazzon saját elnöksége alatt. Ezt követően a milliárdos üzletember saját agrokémiai üzlete és médiabirodalma mellett ellenőrzése alá vonhatná a kormányt és az elnök pozícióját is. Ezzel nagyobb hatalomra tenne szert, mint a volt olasz miniszterelnök, akihez hasonlítják, Silvio Berlusconi, karrierje csúcsán.