Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a második világháború óta az orosz hadiipar meghatározó termékei a páncélosok, általános meglepetést keltett az Uralvagonzavod vezérigazgatójának, Oleg Sienkonak a bejelentése, hogy a világ tankjainak 70 százaléka orosz, a hazai és a licenc alapján gyártottakat összeadva.

A RIA Novosztyinak adott interjúja szerint ezt a helyet meg is őrzik, különös tekintettel arra, hogy még az idén megkezdhetik a legújabb generációs Armata nehézpáncélosok sorozatgyártását, ez csupán a megrendelőtől, ebben az esetben a moszkvai védelmi minisztériumtól függ.  Az 1350 lóerős motorral szerelt páncélosok próbaüzeme már folyamatban van. A későbbiekre ígérnek egy erősebb modellt, és a korábbi tankoktól örökölt, 125 mm-es sima csövű ágyú helyett egy nagyobb űrméretűvel szereltet - a szerényebb fegyverzetű változatot szánják exportra.

Az eddig napvilágot látott tájékoztatások azonban inkább a külföldi megfigyelők zavarba hozását, mint tájékoztatását látszanak szolgálni. Ezek szerint ugyanis az Armata az első közlésekkel ellentétben nem egy nehézpáncélos, hanem egy egész fegyverrendszer - a tank mellett ehhez tartozik egy önjáró tarack, egy páncélosvadász, és egy eddig az orosz arzenálból hiányzó nehéz lövészpáncélos, amely az Armata alvázára épül. Ennél jóval különlegesebb jellemzője a T-15-ös harcjárműnek, hogy a legújabb közlés szerint fegyverzetét kiegészítik egy drónnal. Ez példátlan fejlesztési irány, amiről Sienko csak annyit árult el, hogy a pilóta nélküli felderítő repülőgép rendkívül megkönnyíti a járművek konvojban haladását - írta a Szputnyik hírügynökség.

A tervezett fejlesztések következő lépcsőfoka a tank robotizálása, vagyis a távirányítással működő típusok elkészítése, amelynek állítólag már túl vannak az előkészítésén.