Igen komoly figyelmeztetést kapott Trump - erre talán ő is felfigyel

Az öt legnagyobb EU-gazdaság pénzügyminisztere közös levélben figyelmeztette Donald Trump amerikai elnököt arra, hogy a republikánus kormányzat által tervezett nagyszabású adóreform nemzetközi szerződéseket sérthet, és alááshatja a kereskedelmi kapcsolatokat.
Dzindzisz Sztefan, 2017. december 12. kedd, 13:19
Fotó: AFP

A Financial Times londoni gazdasági napilap online kiadásának keddi beszámolója szerint a brit, a német, a francia, a spanyol és az olasz pénzügyminiszter a Fehér Háznak címzett levelében alig burkoltan európai ellenlépéseket is kilátásba helyezett, ha az amerikai adóreformterveket törvénybe iktatják.

Az öt pénzügyminiszter szerint az európai országokat az a lehetőség aggasztja, hogy a Trump-kormányzat az adóreformot az "America first" jelszó jegyében kereskedelmi diszkriminációra használja fel.

A levél - amelyet megküldtek Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszternek, Gary Cohnnak, Trump gazdasági főtanácsadójának, valamint az illetékes kongresszusi bizottságok vezetőinek is - kiemeli, hogy az adóreform törvénytervezetének képviselőházi változata 20 százalékos, jövedéki adónak nevezett illetéket vetne ki az amerikai vállalatok által saját külföldi érdekeltségeiktől importált termékekre, jóllehet a hasonló hazai vásárlásokat ilyen illeték nem terhelné.

Az európai pénzügyminiszterek érvelése szerint ez olyan diszkrimináció lenne, amely ellentétben állna a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által meghatározott nemzetközi szabályokkal. (Putyin Jeruzsálemről - Trump döntése akadályozza a békefolyamatot.)

A levél szerint az adóreform szenátusi változatában olyan elemek vannak, amelyek illegális exporttámogatásnak minősülnének, és így jogi kifogások emelhetők ellenük.

A Financial Times szerint ezzel az aláírók alig burkoltan európai ellenlépésekkel fenyegették meg az Egyesült Államokat - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK