Igen, vissza lehet csinálni a brexitet, három módja is van

Egy sokkoló végeredményt hozó referendum, egy nemzet a gazdasági szakadék szélén és egy miniszterelnök, aki kötéltáncot jár. Itt tart az Egyesült Királyság a brexitpártiak győzelmét hozó 2016. júniusi népszavazás óta. Van-e visszaút? - tették fel a kérdést a Bloomberg szakírói.
Komócsin Sándor, 2017. november 7. kedd, 11:23
Fotó: AFP

A politika iránt érdeklődők Nagy-Britanniában és a világ minden pontján bő egy éve látványos színjáték tanúi. Naponta érkeznek a hírek a londoni kormánypártban folyó intrikákról, az Egyesült Királyság uniós kilépésének részleteit tisztázni hivatott brit-EU tárgyalások holtpontra jutásáról és egy országról, amely 2019 márciusában úgy zuhanhat ki az unióból, hogy nincs kereskedelmi szerződése fontos kereskedelmi partnereivel - kezdi a brexit visszacsinálásának lehetőségeit firtató cikkét a Bloomberg.

Találgatások

Egy évvel ezelőtt Theresa May konzervatív miniszterelnök ereje teljében volt, míg a munkáspárti ellenzék vezérét, Jeremy Corbynt inkább csak radikális baloldali nézeteiről ismerték és megmosolyogták. A kormányfő rossz tanácsokra hallgatva előrehozott választásokat kezdeményezett 2017 júniusára, amely meggyengítette a torykat és megerősítette a Munkáspártot.

A szakértők most azt találgatják, meddig őrizheti meg May a miniszterelnöki bársonyszéket. A Konzervatív Párt minimális parlamenti többséggel egy kicsi, észak-ír unionista politikai erővel együtt koalícióban kormányozza az országot.

A toryk jelentős része nem riadna vissza a kemény brexittől (azaz az előbb említett forgatókönyvtől), ám ennek borítékolhatóan rettenetes gazdasági ára lenne. Eközben közeleg 2019 márciusa, a határidő szorít így egyre többen lamentálnak azon, hogyan lehetne visszacsinálni a brexitet.

A Bloomberg három forgatókönyvet készített erre. Mindegyik azzal indul, hogy saját pártja egy része megvonja a bizalmat Maytől, aki lemondani kényszerül. (Végül is még a legendás Margaret Thatcherrel is megtették ezt közel 30 évvel ezelőtt.)

Jön a munkáspárt

Az első lehetőség abból a további feltételezésből indul ki, hogy a konzervatívok hónapokig küzdenek egymással, majd brexitpárti miniszterelnököt jelölnek, de megosztottak maradnak. Az EU-ban megszólalnak a vészcsengők a lehetséges károk láttán, ezért erősítik a kapcsolatokat Corbynnal, akivel megígértetik, hogy ha hatalomra kerül, kormánya betartja a válási tárgyalásokon elért szerény eredményeket.

Egy éven belül újabb előrehozott választást tartanak Nagy-Britanniában, amelyen a Munkáspárt győz. A gazdaság szereplői megriadnak Corbyn szocialista gazdaságpolitikájától, a font gyengül, recesszió alakul ki. A kilépési tárgyalások apró nézeteltérések miatt akadoznak. A cégek a bizonytalanság miatt fokozott tempóban költöznek át a kontinensre.

Minderre a válaszul a Munkáspárt mögött álló szakszervezetek, amelyek mindenekelőtt az egyre olvadó munkahelyeket féltik, nyomást gyakorolnak a pártra, hogy lépjen vissza a brexittől. Mivel a parlamentben ekkorra az EU-pártiak lesznek fölényben, a kormányzó Munkáspárt újabb népszavazást ír ki az Egyesül Királyság függetlenségéről. Ez a Remain-pártiak győzelmét hozza.

Visszakoznak a toryk

A második forgatókönyv kiindulópontja szintén az, hogy a toryk May lemondása után elhúzódó belső hatalmi harcba bonyolódnak egymással. A fokozódó bizonytalanság hatására az üzleti világ semmi perc alatt elveszti a türelmét. A vállalatok elköltözése felgyorsul, a font gyengül. A konzervatívok megijednek a lehetséges következményektől, és pánikszerűen felsorakoznak egy Remain-párti politikusuk mögé.

Az új kormány elkezd lobbizni az EU-nál azért, hogy 2019 márciusa után hosszabb átmeneti időszak következzen, amely alatt több idő jutna a válás feltételeinek tisztázására. Brüsszel elfogadja ezt a javaslatot.

A gazdasági helyzet tovább romlik, munkahelyek vesznek el, így a brexitellenes konzervatívok összeállnak a parlament harmadik legnagyobb pártjával, az EU-párti Liberális Demokratákkal és a Munkáspárttal, hogy kiírassanak egy újabb függetlenségi népszavazást.

Új Európa-párti párt alakul

A harmadik forgatókönyv kiindulópontja szerint a toryk gyorsan lezárják vitáikat, és beállnak egy brexitpárti miniszterelnök mögé. A válási tárgyalások a brit fél merevsége miatt kátyúba jutnak. Eljön 2019 márciusa, Nagy-Britannia kizuhan az EU-ból, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vámtarifái lépnek életbe, ami leülteti a kereskedelmet és felpörgeti az inflációt.

Gyengül a font, recesszióba hull a gazdaság, a cégek elköltöznek a szigetországból, rengeteg munkahely vész el. A Konzervatív Párt kettéoszlik: egyik része folytatná a menetelést előre a függetlenségben, a másik inkább visszaléptetné az országot az EU-ba, még akkor is, ha ezt csak a korábbinál rosszabb feltételekkel tehetnék is meg.

A fiatalabb toryk összeállnak a Liberális Demokratákkal egy új pártot formálva, amelynek célja az ország visszavezetése az EU-ba. Választásokat tartanak, az új politikai erő győz. Az új kormány tárgyalásokat kezd Brüsszellel a visszalépés feltételeiről, egyelőre hanyagolva egy újabb népszavazás kiírását.

A nyitókép forrása: Justin Tallis/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hun Atilla, 2017.11.08 10:19

...miért is félnek a Brexittől idehaza annyira?
...mert tényszerűen kiderül, hogy az unió nélkül sokkal jobban jár Anglia.
Ez példa a többi - főleg közép-európai - tagországnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi1, 2017.11.07 18:14

@troll: Orosz trollok? Komolyan? Szerencsétlen ökör.
Itt vannak a linkek, ha egyáltalán tudsz angolul.
Megkérdőjelezed bármelyik forrást?
Flotta:
https://www.defensenews.com/breaking-news/2017/11/01/navy-crews-at-fault-in-fatal-collisions-investigations-find/
Hillary:
https://www.theguardian.com/us-news/2017/nov/05/democrat-official-considered-replacing-hillary-clinton-with-joe-biden
Szaudi tisztogatás:
https://www.nytimes.com/2017/11/05/world/middleeast/saudi-crown-prince-purge.html
S-400:
https://www.reuters.com/article/us-saudi-russia-missiles/saudi-arabia-agrees-to-buy-russian-s-400-air-defense-system-arabiya-tv-idUSKBN1CA1OD
Folytassam?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.11.07 17:04

@neduddgi1: vagy arról is érdemes lenne írni, hogy a felmérések szerint 4 ezer fizetett , főállású orosz troll irkál a nyugati internetes fórumokon és a közösségi médiában a lenti kommentekhez hasonló marhaságokat és terjeszt álhíreket, ezzel próbálva lejáratni egyes nyugati politikusokat , bomlasztani az eu-t és szítani a társadalmi feszültségeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.11.07 12:58

@neduddgi1: "vagy hogy a szaudiak lesittelték a teljes amerika lobbit"

Igen. Meg Trump leváltotta Yellent, Bob Dudley Fed-kormányzó bejelentette idő előtti nyugdíjba vonulását és egyéb "nemhírek" a liberálmédiában. A tények helyett viszont minden napra jut valami álmodozás, vízió, wishful thinking, "visszacsinálás".

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi1, 2017.11.07 12:37

A Komócsin cikkek mindig szórakoztatóak, a végén mindnél oda kell képzelni a lécci lécci lécci -t.
Faszért nem írtok a petroyuan-ról, vagy hogy a szaudiak lesittelték a teljes amerika lobbit (miután bevásároltak orosz S-400 -asokból).
Vagy hogy Donna Brazile feldobta Hillary-t. (A Seth Rich gyilkosság után féltette szegény az életét.)
Vagy arról hogy a US Navy gittegylet lett többek közt az Affirmative Action miatt.(Értsd ostoba niggerek előléptetése kvóta miatt.)Lásd hajóütközések.
Törik szét darabokra a hazug joo világkép.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html