A politika iránt érdeklődők Nagy-Britanniában és a világ minden pontján bő egy éve látványos színjáték tanúi. Naponta érkeznek a hírek a londoni kormánypártban folyó intrikákról, az Egyesült Királyság uniós kilépésének részleteit tisztázni hivatott brit-EU tárgyalások holtpontra jutásáról és egy országról, amely 2019 márciusában úgy zuhanhat ki az unióból, hogy nincs kereskedelmi szerződése fontos kereskedelmi partnereivel - kezdi a brexit visszacsinálásának lehetőségeit firtató cikkét a Bloomberg.

Találgatások

Egy évvel ezelőtt Theresa May konzervatív miniszterelnök ereje teljében volt, míg a munkáspárti ellenzék vezérét, Jeremy Corbynt inkább csak radikális baloldali nézeteiről ismerték és megmosolyogták. A kormányfő rossz tanácsokra hallgatva előrehozott választásokat kezdeményezett 2017 júniusára, amely meggyengítette a torykat és megerősítette a Munkáspártot.

A szakértők most azt találgatják, meddig őrizheti meg May a miniszterelnöki bársonyszéket. A Konzervatív Párt minimális parlamenti többséggel egy kicsi, észak-ír unionista politikai erővel együtt koalícióban kormányozza az országot.

A toryk jelentős része nem riadna vissza a kemény brexittől (azaz az előbb említett forgatókönyvtől), ám ennek borítékolhatóan rettenetes gazdasági ára lenne. Eközben közeleg 2019 márciusa, a határidő szorít így egyre többen lamentálnak azon, hogyan lehetne visszacsinálni a brexitet.

A Bloomberg három forgatókönyvet készített erre. Mindegyik azzal indul, hogy saját pártja egy része megvonja a bizalmat Maytől, aki lemondani kényszerül. (Végül is még a legendás Margaret Thatcherrel is megtették ezt közel 30 évvel ezelőtt.)

Jön a munkáspárt

Az első lehetőség abból a további feltételezésből indul ki, hogy a konzervatívok hónapokig küzdenek egymással, majd brexitpárti miniszterelnököt jelölnek, de megosztottak maradnak. Az EU-ban megszólalnak a vészcsengők a lehetséges károk láttán, ezért erősítik a kapcsolatokat Corbynnal, akivel megígértetik, hogy ha hatalomra kerül, kormánya betartja a válási tárgyalásokon elért szerény eredményeket.

Egy éven belül újabb előrehozott választást tartanak Nagy-Britanniában, amelyen a Munkáspárt győz. A gazdaság szereplői megriadnak Corbyn szocialista gazdaságpolitikájától, a font gyengül, recesszió alakul ki. A kilépési tárgyalások apró nézeteltérések miatt akadoznak. A cégek a bizonytalanság miatt fokozott tempóban költöznek át a kontinensre.

Minderre a válaszul a Munkáspárt mögött álló szakszervezetek, amelyek mindenekelőtt az egyre olvadó munkahelyeket féltik, nyomást gyakorolnak a pártra, hogy lépjen vissza a brexittől. Mivel a parlamentben ekkorra az EU-pártiak lesznek fölényben, a kormányzó Munkáspárt újabb népszavazást ír ki az Egyesül Királyság függetlenségéről. Ez a Remain-pártiak győzelmét hozza.

Visszakoznak a toryk

A második forgatókönyv kiindulópontja szintén az, hogy a toryk May lemondása után elhúzódó belső hatalmi harcba bonyolódnak egymással. A fokozódó bizonytalanság hatására az üzleti világ semmi perc alatt elveszti a türelmét. A vállalatok elköltözése felgyorsul, a font gyengül. A konzervatívok megijednek a lehetséges következményektől, és pánikszerűen felsorakoznak egy Remain-párti politikusuk mögé.

Az új kormány elkezd lobbizni az EU-nál azért, hogy 2019 márciusa után hosszabb átmeneti időszak következzen, amely alatt több idő jutna a válás feltételeinek tisztázására. Brüsszel elfogadja ezt a javaslatot.

A gazdasági helyzet tovább romlik, munkahelyek vesznek el, így a brexitellenes konzervatívok összeállnak a parlament harmadik legnagyobb pártjával, az EU-párti Liberális Demokratákkal és a Munkáspárttal, hogy kiírassanak egy újabb függetlenségi népszavazást.

Új Európa-párti párt alakul

A harmadik forgatókönyv kiindulópontja szerint a toryk gyorsan lezárják vitáikat, és beállnak egy brexitpárti miniszterelnök mögé. A válási tárgyalások a brit fél merevsége miatt kátyúba jutnak. Eljön 2019 márciusa, Nagy-Britannia kizuhan az EU-ból, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vámtarifái lépnek életbe, ami leülteti a kereskedelmet és felpörgeti az inflációt.

Gyengül a font, recesszióba hull a gazdaság, a cégek elköltöznek a szigetországból, rengeteg munkahely vész el. A Konzervatív Párt kettéoszlik: egyik része folytatná a menetelést előre a függetlenségben, a másik inkább visszaléptetné az országot az EU-ba, még akkor is, ha ezt csak a korábbinál rosszabb feltételekkel tehetnék is meg.

A fiatalabb toryk összeállnak a Liberális Demokratákkal egy új pártot formálva, amelynek célja az ország visszavezetése az EU-ba. Választásokat tartanak, az új politikai erő győz. Az új kormány tárgyalásokat kezd Brüsszellel a visszalépés feltételeiről, egyelőre hanyagolva egy újabb népszavazás kiírását.

A nyitókép forrása: Justin Tallis/AFP