Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erről Viviane Reding igazságügyi felelős beszélt szerdán Brüsszelben, más témájú sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva. "Eddig semmi új nem történt" azóta, hogy Ponta levélben is elkötelezte magát azon lépésekre, amelyeket José Manuel Durao Barroso bizottsági elnök sürgetett kettejük közel két héttel ezelőtti brüsszeli találkozóján - adta értésre Reding.

Mint mondta, a testület a tények alapján kíván ítélni, nem pedig ígéretek alapján, továbbá "jogszabályok, nem pedig levelek alapján". Hozzátette, hogy százával kapott leveleket a témában, és némelyik "riasztó" tényekre hívta fel a figyelmet.

Az uniós végrehajtó testület továbbra is szoros figyelemmel követi a romániai fejleményeket - hangoztatta a luxemburgi biztos. Emlékeztetett, hogy a bizottság súlyos megállapításokat tett a román igazságügyi reformokra és korrupcióra vonatkozó múlt heti jelentésében, és megerősítette, hogy év végén újabb jelentés készül a mostani vállalások tételes értékelésével.

Múlt heti elemzésében a bizottság elítélte a román kormány "szisztematikus" lépéseit a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége ellen, sürgetve a problémák mielőbbi orvoslását is. Néhány nappal korábban Barroso tizenegy pontból álló kötelezettségvállalásra bírta rá Pontát, köztük az igazságszolgáltatás teljes függetlenségének tiszteletben tartására és az alkotmánybíróság jogkörének visszaállítására.

A román helyzetről szó esett az uniós tagországok külügyminiszteri tanácsában is, amely kedden hallgatta meg a bizottság tájékoztatását az elmúlt időszak fejleményeiről. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióinak vezetői az utóbbi hetekben szintén figyelmeztetéseket intéztek a román kormányhoz.