Ígéretekkel teli a G8-as találkozó

Kevés áttörés, sok ígéret várható a G8 újabb találkozóján. A világ legnagyobb gazdaságainak vezetői szerint még mindig a világgazdaság megsegítése a legfőbb feladat, de kiemelten fontos a klímaváltozási célokban való megegyezés is.
NAPI, 2009. július 8. szerda, 16:46
Fotó:

A G8 vezetői az áprilisban földrengés által sújtott olasz kisvárosban Aquilában találkoznak, fő célkitűzésük az enyhülő válság idején megakadályozni az esetleges visszaesést, illetve elősegíteni a javulást. Feltehetően az olajár-politika mellett a klímakérdés, és az élelmiszersegélyek lesznek a fő témák. A G8-ak vezetőivel együtt összesen 40 delegáció lesz jelen, mivel több nemzetközi szervezet és fejlődő ország is képviselteti magát.

A legfejlettebb ipari országok (USA, Németország, Japán, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Kanada) és Oroszország részvételével zajló tárgyalás első napján valószínűleg az aktuálpolitika (iráni választás, atomprogramok) kerül megvitatásra, nagy intézkedések azonban ezen a téren nem várhatóak a Reuters szerint. Áttörést a világkereskedelemmel kapcsolatban remélnek a szakértők, mivel a fejlődő országok és a G8 megállapodhat, hogy befejezik 2010-ben a dohai világkereskedelmi tárgyalásokat (Doha Development Rounds).

Az olajárak kérdésében közös álláspontot képvisel Nicolas Sarkozy és Gordon Brown, ők azt szorgalmazzák, hogy a gazdasági stabilitás érdekében az olajtermelő országok előre határozzanak meg egy ársávot. Azonban várhatóan nem lesz a kérdésben nagyobb előrelépés, hiszen például Szaúd-Arábia nem lesz jelen Aquilában.

A csúcstalálkozón várhatóan elfogadják majd az amerikaiak javaslatát, hogy a tehetős államok ezentúl évi 15 milliárd dollárral segítsék a szegény országok mezőgazdasági fejlesztését, hogy azok biztosítani tudják élelemellátásukat.

A G8 találkozó keretein belül kerül sor a Major Economies Forum (legnagyobb gazdaságok fóruma - MEF) legújabb ülésére is, ahol a klímaváltozással kapcsolatos kérdések lesznek napirenden. A 17 országot tömörítő fórum képviselői holnap ülnek össze, legfőbb megvitatandójuk az üvegházhatást fokozó gázkibocsátás maximumának meghatározása.

Európa és Amerika 2050-re felére kívánja csökkenteni az ilyen gázok kibocsátását, de több fejlődő ország (Kína, India mellett Brazília) is komoly ellenállást fejt ki. Nehezíti a dolgot, hogy a belpolitikai helyzet miatt a kínai delegáció nagyobb vezetők nélkül érkezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK