Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) szeptemberre 59,8 pontra gyengült az augusztusi 61,3 pontról. Szakértők kevésbé romló mutatóra, 60,3 pontra számítottak.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén hétfőn ismertette az amerikai feldolgozóipar szeptemberi BMI-adatai. A Markit beszerzésimenedzser-indexének értéke javult, az augusztusi 54,7 pontról a szakértők által is várt szintre, 55,6 pontra emelkedett.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását tükrözi.

Az ISM felmérésében az alindexek közül a termelés BMI-mutatója 0,6 ponttal 63,9 pontra nőtt, az új megrendelések mutatója 3,3  ponttal 61,8 pontra csökkent, a foglalkoztatottságé 0,3 ponttal, 58,8 pontra emelkedett, a készleteké 2,1 ponttal, 53,3 pontra csökkent, a teljesítésre váró rendeléseké 3,4 ponttal, 61,1 pontra süllyedt, az árindex 5,2 ponttal, 66,9 pontra hanyatlott.

Az ISM szeptemberi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe már a 25. egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést elválasztó 50 pont felett.

A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék 12 százalékát állítja elő.

A kép forrása: Shutterstock.