Hosszú távú programok keretén belül, uniós szinten kellene kezelni a HIV, a tuberkulózis és hepatitisz C fertőzéseket - áll az EP-képviselők által elfogadott állásfoglalásban. Az összehangolt fertőzésellenőrzési programok segítségével időben észlelhető lenne egy járvány kitörése, amire így hatékony és gyors választ lehetne adni.

A betegségek közül a HIV jár a legnagyobb társadalmi megbélyegzéssel, ezért az EP felszólította a Bizottságot és a tagállamokat, hogy biztosítsák a hozzáférést az innovatív kezelésekhez és lépjenek fel a megbélyegzés ellen. Az intézkedés keretében az EP javasolja a HIV-tesztek ingyenessé tételét, ami lecsökkentheti a fertőzés és a diagnózis között átlagosan eltelő 4 éves időszakot, illetve javíthat azon a statisztikán, hogy minden hetedik HIV-fertőzött nincs tudatában a betegségének.

A légi úton terjedő tuberkulózis a HIV-fertőzéssel élők halálának leggyakoribb oka, 2015-ben 120 ezer ember fertőződött meg a gyógyszernek ellenálló betegséggel. Az EP által hivatkozott tanulmány szerint 2050-ig a gyógyszerekkel szembeni rezisztenciának betudható évi 10 millió haláleset negyede a gyógyszernek ellenálló tuberkulózisból fog eredni. Mivel a lakossági mobilitás folyamatosan nő, a fertőzés pedig légi úton terjed, az EP nemzetközi fellépést sürget a tuberkulózis terjedésének megállítására. (Ezért hal meg rengeteg magyar - mutatjuk a meghökkentő statisztikát.)

A hepatitisz C jelenti az egyik legsúlyosabb egészségügyi kockázatot, a vírus megszerzésekor a betegek 90 százalékának nincs tünete, emiatt az egyes tagállamok szűrési rendszere is eltérő. Az EP felszólította a Bizottságot, hogy harmonizálják az országok szűrőprogramjait annak érdekében, hogy 2030-ra felszámolják a betegséget.

Májusban Angela Merkel sürgette a G20 találkozó résztvevőit a járványokkal szemben tett intézkedések felgyorsítására és összehangolására. A német álláspont viszonylag borús, ugyanis Hermann Gröhe egészségügyi miniszter szerint teljesen biztos, hogy eljön egy újabb világméretű egészségügyi válság, a nemzeteknek viszont mindent meg kell tenniük a járvány mérséklésére. Növelni kell a gyógyszerkutatás intenzitását és külön hangsúlyt kell helyezni az antibiotikumnak ellenálló kórokozók elleni küzdelemre, melynek részeként az állattartásban vissza kell fogni az antibiotikum-használatot.

Címlapkép forrása: Pixabay