Így ütnek vissza az oroszok elleni nyugati szankciók

Az orosz GAZ járműgyártó óriás munkavállalói kétségbeesetten kérik az EU-t és az USA-t, hogy vonják ki a vállalatukat a Krím félsziget elfoglalása után bevezetett gazdasági szankciók hatálya alól, mert enélkül a cégük csődbe megy, ők pedig az utcára kerülnek.
Barabás Júlia, 2019. november 30. szombat, 14:32
Fotó: gaz.ru

A GAZ teherautó- és buszgyártó tíz munkása Fehéroroszország, Lengyelország, Csehország és Ausztria érintésével Németországba utazott, hogy felhívják a nyugati közvélemény figyelmét súlyos helyzetükre - írta a bne IntelliNews régiós hírportál. A cég legsikeresebb típusán egy GAZelle NEXT könnyű teherautón érkeztek, hogy bizonyítsák: jó termékeket gyártanak, mégis a csőd fenyegeti a munkahelyüket a Kreml orosz annektálása után elfogadott Oroszország elleni nyugati szankciók miatt.

A Nyizsnij Novgorodban lévő vállalat, amelyet az elsők közt alapítottak a Szovjetunió létrejötte után, négyezer embernek ad munkát, és a beszállítóknál dolgozó munkavállalókkal együtt majdnem félmillió család megélhetése függ a működésétől.

A gond az, hogy a cég Oleg Deripaszka oligarcha tulajdonában van, ezért vonatkoznak rá a személy szerint vele szemben elfogadott szankciók. Deripaszka áprilisban 30 millió rubelt (133 millió forintot) kért az orosz kormánytól a GAZ csődjének elkerülésére, ám ez nem elég a túléléshez, mert a vállalat nem tudja teljesíteni külföldi együttműködéssel folytatott programjait.

Nyugati befektető jöhetne

A munkások a RusAl alumíniumipari óriásra mutogatnak, amelyet kivontak a nyugati szankciók alól, miután kiderült, hogy ha nem jelenik meg a világpiacon, akkor az egekbe szökhet az alumínium ára. Az amerikai kongresszus többször napirendjére vette a GAZ felmentését, ám eddig nem döntöttek. A következő határidő, ameddig dűlőre kellene jutniuk 2020. március 31-e. Befolyásolhatja az amerikai képviselőket, hogy a GAZ létrehozásában maga Henry Ford is segédkezett.

Deripaszka annyiban a munkavállalók és a cégénél működő szakszervezet mellé állt, hogy kész lemondani a GAZ-csoport ellenőrzéséről. Felmerült például, hogy a Volkswagennel hoznak létre közös vállalatot, amely átvehetné az uralmat Nyizsnij Novgorodban. A vállalatnál a General Motorsnak, a Chryslernek, a VW-nek és a Daimlernek is végeznek bérgyártást. Ha bedőlne a GAZ, akkor ezek a közös programok is megszűnnének.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

CoolKoon, 2019.11.30 20:07

Az Gyeripaszka amúgy. Kicsit jobban utána kéne nézni az orosz nevek fonetikus átírásának, és nem az idióta angol átiratokat kéne másolgatni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html