Így veszítheti el a nyugdíját - hajmeresztő történet

Hiába állt az állam alkalmazásában, nevezetesen a tűzoltóknál, mégis elveszett hatévnyi bérigazolása egy nyugdíj előtt álló tűzoldónak. Bár háromévnyi papírt ki tudott bányászni egy iratraktárból, végül is kevesebb nyugdíjat fog kapni.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 29. kedd, 08:25
Fotó: MTI Fotó

Egy 1960-as születésű, 29 évig, 2012-ig tűzoltóként dolgozó nyugdíjegyeztetési kálváriájáról ír a 24.hu. Idén ugyan még nem töltötte be a nyugdíjkorhatárt, azonban a 2014 végéig érvényben lévő kedvezményszabály alapján ötévente egy év korkedvezményt kaphatott, így idén júliustól korhatár előtti ellátásra vált jogosulttá.

A nyugdíjfolyósítónál, illetve a bíróságon azt szerette volna korábban elérni, hogy minden, az állami tűzoltóságnál ledolgozott és szolgálati időként beszámított évére figyelembe vegyék a keresetét is a nyugdíjszámításnál. Ez elég kilátástalannak tűnt, ugyanis hiába állt állami alkalmazásban hat évről nem voltak meg a kifizetési adatok sem a NAV-nál, sem pedig a tűzoltóság jogutódjánál, a katasztrófavédelemnél.

Ezekre az évekre nem is vettek neki figyelembe keresetet a nyugdíj-adategyeztetésnél. A nyugdíjfolyósítónál simán kiszámították volna úgy az ellátását, mintha hat évig ingyen dolgozott volna. Mielőtt a bírósághoz fordult volna, a kormányhivatalnál próbálkozott - három év alatt három határozatot kapott, de mindegyik csak megerősítette, hogy hat évéről sehol nincsenek kereseti adatai.

A tűzoltó nem mondott le arról, hogy elismerjék hatévnyi munkavégzés keresetét a nyugdíjában, ezért utólag beszerezte a korábbi munkáltató (tűzoltóság) jogutódjától (katasztrófavédelem) a jövedelemigazolást. A bíróság azonban nem vette figyelembe ezt az igazolást.

Ezután döntött úgy, hogy a munkáltató helyett maga kutatja fel a szükséges iratokat. A PMKVI Váci Kirendeltség padlásán meg is találta az 1988-1992 októberéig terjedő időszak illetményszámfejtő kartonjait. Így igazolta a hiányzó hat évből három év tíz hónapig kapott bért a munkájáért. Csak ezt számították be, mert erről meglett az eredeti papír. Miután a maradék idő elismertetésére csak végeláthatatlan pereskedés kínált halvány esélyt, inkább visszavonta a keresetét, és kérte a korhatár előtti ellátás megállapítását. Elbukott több mint kétévi keresetet a nyugdíja kiszámításánál.

További részletek itt olvashatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.09.30 09:11

Vidám dolognak tűnik, amikor valaki azért pereskedik, hogy rosszabbul járjon. Az már szomorúbb, hogy a nyugdíjjal kapcsolatos tévhitek eloszlathatatlanok. Itt nem az éveket nem veszik figyelembe, hanem a béradatokat. Egy tűzoltói bérezés, éves jövedelem, rendszerint lineárisan emelkedik, vagyis minden évben több az előző évinél. A nyugdíjszámítás esetében ez azt jelenti, hogy ha nem az utolsó éve béradatai hiányoznak - már pedig ez a számviteli és adóelévülési szabályok miatt nem valószínű -, akkor a nyugdíjátlaga a hiányzó évek adatai nélkül magasabb lesz, mint az alacsonyabb bérezésű évek figyelembevételével. Persze lehet, hogy valaki korábban magas beosztásban dolgozott, utóbb meg alig díjazott alacsonyabban. De tűzoltónál valószínű nem ez a helyzet. Amúgy meg: nyugdíjalapjáról mindenki havonta kap igazolást, plusz évtizedek óta minden évben, hasonlóan az SZJA alapról, évesített igazolást is. Azért legalább az utóbbit célszerű megőrizni. Sajnos hivatali adatvesztés bármikor előfordulhat, kiküszöbölésére van rugalmas jogi megoldás, a nyugdíjigazgatásban és a bíróságnál is. Csak alkalmazni kell a törvények alapelveit is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html