A jövő héten írjuk ki a tendert az állami lottóra, majd további hasonló bejelentések jönnek, két-három hetente - nyilatkozta a görög privatizációs tervekről Kosztasz Mitropulosz, a görög vagyonalap, a HRAF vezérigazgatója.

Görögországnak az EU/IMF mentőcsomag kapján 2015-ig 50 milliárd eurót kell összeszednie az állami vagyonelemek értékesítéséből, hogy ebből igyekezzen mérsékelni a GDP 162 százalékára rúgó államadósságát. Időközben a piaci helyzet és a befektetői bizalom annyit romlott, hogy Athén 5 milliárd euróról 1,7 milliárdra csökkentette az idei privatizációs bevételre vonatkozó tervet.

A Mitropulosz által ismeretett tervek szerint várják az érdeklődőket a régi, immár használaton kívüli athéni Hellenikon reptér fejlesztésére, de jön a DEPA-DESFA gáztársaság privatizációs tendere is, továbbá ingatlanokat is eladnának.

Az OPAP szerencsejáték-cég 34 százalékos állami pakettjének készpénzes eladását ez év negyedik negyedévére tervezték, ám az idei privatizációs bevételek oroszlánrészét adó ügyletet elhalasztották. Mitropulosz a halasztás okait firtató kérdésre nem válaszolt, és csak annyit árult el, hogy jövőre kerül sor az értékesítésre.

Az OPAP részvényei az elmúlt fél évben értékük bő felét elvesztették - a görög piac zuhanásával párhuzamosan -, így piaci értéke 2,13 milliárd euróra zsugorodott. Ez azt jelenti, hogy az állami pakett is csak 727 milliót ér.

Összehasonlításul: az idén eddig Athén 392 milliós bevételre tett szert az OTE távközlési vállalat 10 százalékának eladásából (a vevő a Deutsche Telekom volt), továbbá 849 millió euróra számít az év végéig az OPAP szerencsejáték-licenszeinek tízéves meghosszabbításából.

Az EU/IMF/ECB eközben bár arra sürgeti Görögországot, hogy ne a piaci árak esésére hivatkozva se halogassa a privatizációt, elismerte, hogy az idei bevételi terv nem tartható. Igaz, a trojka 2014-ig 35 milliárd euró összeszedését reálisnak tartja.

Mitropulosz szerint ez év végéig megválhatnak a nemzeti légitárság négy Airbus gépétől, az ODIE lóversenyvállalatot pedig valószínűleg szintén meghirdetik. A távközlési felügyelet eközben a mobiltelefon-licenszek megújításán és új frekvenciák értékesítésén dolgozik, továbbá több kisebb állami bankrészvény-pakettet is eladhatnak.

Az állami irányítású ATEbank és Hellenic Bank addig nem kerül privatizációs listára, amíg nem végeznek a bankok feltőkésítésével - tette hozzá.

A HRAF ugyanakkor felkérte tanácsadóit arra, hogy dolgozzák ki az ország 12 kikötőjének - köztük a két legnagyobb ilyen létesítmény, a pireuszi és a thesszaloniki - piacra vitelének legjobb módját. Az athéni nemzetközi reptér 55 százalékos állami pakettjét 2012 első negyedében értékesíthetik.