Így alakítaná át az európai menekültügyi rendszert az Európai Bizottság

Hatékonyabb, méltányosabb és humánusabb menekültügyi politika kialakítása érdekében a közös európai menekültügyi rendszer reformjának befejezésére irányuló javaslatokat mutatott be Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján.
MTI, 2016. július 13. szerda, 14:56
Fotó: Reuters

A biztos elmondta, hogy a jelentős migrációs nyomás csökkentése és eredményesen működő szabályozás érdekében, az eddigi tapasztalatok alapján közös és uniós szinten harmonizált szabályokra van szükség egy hatékonyabb és koherensebb menekültügyi rendszerhez.

Tájékoztatása szerint a bizottság a nemzetközi védelemmel kapcsolatos közös eljárás létrehozását, a nemzetközi védelemre jogosultak érdekeinek és jogainak biztosítására vonatkozó egységes szabályozás megalkotását javasolja. A javaslatok egyszerűsíteni fogják és lerövidítik a menekültügyi eljárást, a döntéshozatalt, eltántorítják a jogosulatlan menedékkérőket a szabálytalan továbbutazástól, és javítják a nemzetközi védelemre jogosultak integrációs kilátásait - mondta a biztos, hozzátéve, hogy a javaslat az uniós menekültügyi rendszer átfogó reformjának záróköve.

Ez a cél az új eljárással

"Ezek a változások valódi közös menekültügyi eljárás létrejöttéhez vezetnek, és garantálják, hogy a menedékkérőket egyformán és megfelelően kezeljék, függetlenül attól, hogy melyik tagállamban nyújtották be a kérelmüket. Ugyanakkor egyértelmű kötelezettségeket és feladatokat ró a menedékkérőkre, hogy megakadályozzuk a szabálytalan továbbutazást és az eljárások kijátszását. A célunk egy gyors, hatékony, harmonizált szabályokon és a tagállamok közötti kölcsönös bizalmon alapuló közös rendszer megteremtése" - fogalmazott a biztos.

Avramopulosz arról tájékoztatott, hogy a menekültügyi eljárásokról szóló rendelet a tagállamok között az "elismerési arány" terén mutatkozó különbségek csökkentése, a szabálytalan továbbutazás visszaszorítása, valamint a menedékkérők eljárási jogaira való közös biztosítékok létrehozása érdekében teljes mértékben harmonizált uniós eljárást teremtene a nemzetközi védelem tekintetében.

Egyszerűsítés

Elmondta, hogy a javaslat egyszerűsíti, átláthatóbbá teszi és lerövidíti a menekültügyi eljárásokat, valamint a menedékkérők jogaira vonatkozóan közös biztosítékokat hoz létre, amely szerint a menedékkérőket már a közigazgatási eljárás során meg fogja illetni a személyes meghallgatáshoz, a jogi segítségnyújtáshoz és a képviselethez való jog.

Szigorúbb szabályokat vezet be a visszaélések ellen, ami azt jelenti, hogy kötelezettség lenne a hatóságokkal való együttműködés, és ennek megszegése szigorú következményekkel járna. A tagországoknak kötelező lenne szankcionálni az eljárási szabályok megszegését, az együttműködés hiányát és az engedély nélküli továbbutazást.

Harmonizáció

A javaslat harmonizálni kívánja a biztonságos országokra vonatkozó szabályokat is, és sürgeti a biztonságos származási és harmadik országok közös európai listájának összeállítását.

A biztos hozzátette, hogy valamennyi menedékkérőnek ugyanolyan védelmet kell kapnia, függetlenül attól, hogy melyik országban nyújtották be a kérelmüket. A javaslat pedig kitér arra is, hogy meg kell előzni és szükség esetén szankcionálni a továbbutazásokat és a menedékkérelem több tagállamban történő benyújtását.

Azt közölte, hogy a tagállamok kijelölhetnék a menedékkérők tartózkodási helyét és bejelentkezésre kötelezhetnék őket elérhetőségük biztosítása és a szökés kockázatának csökkentése érdekében. Azokban az esetekben, ha a menedékkérő nem tesz eleget a kijelölt helyen való tartózkodásra vonatkozó kötelezettségének, és fennáll a szökés veszélye, a tagállamok őrizetet alkalmazhatnának - hangsúlyozta.

Az uniós bizottság összehangolt befogadási körülményeket teremtene az unió valamennyi tagországában, hogy a menedékkérőket az egész EU-ban harmonizált és méltó befogadási körülmények várják, ezáltal is segítve a továbbutazások megelőzését - tájékoztatott az uniós biztos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2016, 2016.07.13 19:51

Káosz és zűrzavar a birodalomban. Már a New York Times, is a migráció ellen szólt, amiről eddig szó sem lehetett. :)
"Ha ön azt hiszi, hogy egy idősödő, evilági és eddig leginkább homogén társadalom várhatóan békésen olvaszt magába egy ilyen méretű és ekkora kulturális eltérést mutató migránstömeget, akkor fényes jövő várja a mai német kormány szóvivőjeként. És ön bolond is."
A NYT újságírója, azt ajánlja: zárják le a német határt és kezdjék meg a migránsok szisztematikus deportálását.
Lassan vége az emberek migránsbarát hülyítésének. Már a mélylibsik is elbizonytalanodtak..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.07.13 16:20

Csak a szokásos végtelen szóf.sás, miközben özönlenek a migránsok. Milyen jó az angoloknak, hogy ezt már nem kell végighallgatniuk (legfeljebb kívülről, röhögve a markukba).

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rako, 2016.07.13 15:10

Az azonos elbánás csak akkor lehetséges, ha az EB fizeti a költségeket?
Magyarország nem tud annyi zsebpénz adni fejenként, mint a németek, svédek.
Ezek sokszor többet kapnak, mint az ottani kisnyugdíjas állampolgárok, akinek a nyugdíjból a rezsít is fizetni kell, míg a migránsokat ingyen szállásolják el.A nyugdíjasoknak abból amit kapnak a családjukat is el kell tartaniuk.
Meg aztán a migránsokat abban az országban fogják tartani, ahol belépnek az EU-ba?
Hogy aztán azok abban az országban akarnak-e integrálódni az nagyon kérdéses?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html