Így búcsúzott Barack Obama

Az Egyesült Államok jobb és erősebb lett az elmúlt nyolc évben - mondta utolsó elnöki beszédben Barack Obama Chicagóban, nem messze az első elnöki győzelmi beszédének helyszínétől, ahol üdvrivalgással és üdvözlő feliratokkal fogadták Obamát. "Igen, megcsináltuk" - idézte fel kampányának jelmondatát, a 444.hu beszámolója szerint.
Napi.hu, 2017. január 11. szerda, 09:02
Fotó: Reuters

A nagyjából 45 perces, érzelmes beszédben köszönetet mondott választóinak és támogatóinak az elmúlt nyolc évért. "Jobb elnököt és jobb embert csináltak belőlem" - idézi a portál.

"Amerika különlegessége abban rejlik, hogy mindig képes a változásra, a megújulásra." Obama egységre buzdította az amerikaiakat, "bármilyen különbségek legyenek is közöttünk". Elismerte, hogy a faji kérdés változatlanul megosztja az amerikai társadalmat, szerinte a faji megkülönböztetés ellen még többet kell tenni. Az ezzel kapcsolatos törvények szükségesek, de önmagukban nem elegendőek. "A szíveket kell megváltoztatni" - mondta a távozó elnök.

Obama szerint nemcsak a feketék, hanem minden kisebbség megérdemli az egyenlőség tiszteletét, amelyet alapító atyák is vallottak. Elutasítja az amerikai muszlimok hátrányos megkülönböztetését. Beszédében felsorolta az utóbbi nyolc évben elért eredményeket: a munkahelyteremtést, az autóipar megmentését, az egészségbiztosítást, az azonos neműek házasságkötésének törvénybe iktatását, Oszama bin Laden likvidálását.

Elismert egy gyenge pontot

Minden bizonnyal Donald Trumpra utalt, amikor azt mondta: a haladás gyakran egy visszalépéssel valósul meg. Elismerte, hogy "az utóbbi években elért fejlődés ellenére a gazdaság még mindig nem növekszik annyira, hogy a középosztály gyarapodhasson. Beszéde végén Obama a tavaly elhunyt alabamai írónő, Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című regényéből idézett.

Addig soha nem értesz meg valakit, amíg nem nem nézed a dolgokat az ő szemszögéből - idézte Obama a regény főszereplője, Atticus Finch ügyvéd szavait, aki a végsőkig harcolt a bíróságon fekete védencéért, hogy megvédje őt a faji előítéletektől.

Barack Obama azzal búcsúzott, hogy nagy tisztesség volt számára szolgálni az amerikai népet, és azt ígérte, hogy ezt állampolgárként továbbra is megteszi majd. "Igen, megtehetjük" - idézte első kampányának győztes jelszavát.

HOZZÁSZÓLÁSOK