Így búcsúzott Cameron

Nagy Britannia távozik, de nem fog hátat fordítani Európának - közölte David Cameron utolsó uniós csúcsán. A brit miniszterelnök szerint a tanácskozás hangulata szomorú, de konstruktív volt, a tagállamok elfogadták a britek döntését.
Szabó Zsuzsanna, 2016. június 29. szerda, 00:09
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

Az uniós állam- és kormányfők találkozójának első napján este 11 órára véget ért a tanácskozás, ami meglehetősen ritkán fordult elő az utóbbi években. A legnagyobb érdeklődés - természetesen - David Cameron brit miniszterelnök sajtótájékoztatója váltotta ki, akinek ez volt az utolsó EU-csúcsa, amin részt vett.

Cameron szerint az uniós állam- és kormányfőkkel tartott tanácskozás konstruktív volt (egyes vélemények szerint konstruktívabb, mint arra korábban számítottak), a tagállamok vezetői egyöntetűen elfogadták a britek döntését. A tanácskozás hangulata szomorú volt, de megértő, nem érződött az uniós vezetők hangulatán az 50. cikkely azonnali alkalmazásának akarata - mondta Cameron.

A miniszterelnök arról biztosította a sajtót, hogy bár Nagy-Britannia távozik, de nem fog hátat fordítani Európának, minden rendelkezésre álló kapcsolatát fel fogja használni arra, hogy segítse országát abban, hogy az EU-val a lehető legszorosabb kereskedelmi, gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatot építse ki. Az Egyesült Királyság kilépéséig azonban teljes jogú tagként lesz jelen - tette hozzá.

Cameron szerint a tanácskozáson mindenki egy világos modellt akart arról, hogy Nagy-Britannia milyen kapcsolatot akar az EU-tól. Konstatálta, hogy az EU elhagyása után nem lehetséges minden, tagsággal járó előnyt megtartani. Mint mondta, megvizsgálnak minden lehetséges módot, hogyan lehet a lehető legszorosabb kapcsolatot kialakítani Európával, ám ennek végigvitele már a következő miniszterelnök feladata lesz - jegyezte meg.

Az EU az egységes piacot állítja központba, de ezzel együtt jár a munkaerő, a szolgáltatások és az áruk szabad áramlása is. A britek viszont nem feltétlenül gondolják így, ezeket külön opcióként látják - mutatott rá.

A szabály az szabály
Francois Hollande francia államfő szerda hajnali tájékoztatásában kijelentette: "ha nincs szabad mozgás, nincs belső piac sem". Kilépésével Nagy-Britannia nem férhet hozzá automatikusan az európai egységes belső piachoz, ahhoz Norvégiához hasonlóan el kell fogadnia a szabad mozgásra vonatkozó szabályozást.

"A döntés megszületett, ugyanakkor az Egyesült Királyság nem válogathatja ki azt, ami számára kedvező az Európai Unióval követendő új együttműködésből. Nem hagyható, hogy a tőke és az áru szabad mozgása, a szolgáltatások szabadsága, végül pedig az emberek szabad mozgása elmaradjon. Ez nem működik így. Vagy érvényes mind a négy szabadságjog vagy egy sem. A szabály az szabály" - hangsúlyozta Hollande, hozzátéve, nem Nagy-Britannia, vagy a brit nép megbüntetéséről van szó, amikor az unió érdekeit szem előtt tartva érvel és hoz döntést az Európai Unió.

A brit referendumot követően az újrakezdésen kell gondolkodnia Európának. Gyors intézkedéseknek kell követniük egymást, de Európa elég erős és képes legyőzni ezt a kihívást - tette hozzá Hollande. (MTI)

Cameron elismerte, hogy szerette volna, ha megnyeri a referendumot, de el kell fogadni az állampolgárok akaratát is. A népszavazás kiírását - amelyet a parlament 6:1 arányban szavazott meg - nem bánta meg, szerinte helyes volt, harcolt azért, amiben hitt, de vesztett. Ezt el kell fogadni - mondta. A kilépés a britek szuverén döntése volt, az EU-val egy szoros kapcsolat kialakítása nem lesz könnyű feladat - ismerte el, ugyanakkor hozzátette: az Egyesült Királyság az egyik legjobb globális kapcsolatokkal rendelkező ország a világon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.06.29 09:34

Nem értem azt a felesleges hisztériát, hogy az angol cégek kivonulhatnak.
Miért menne? Nem azért dolgoztat itt, mert nem éri meg, és amúgy is kedvező gazdasági megállapodások vannak az európai országokkal.
Vannak itt kínai cégek is, azoknak megéri?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html