Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egészségesebben fogok élni, fogyni fogok, többet fogok mozogni, kevesebbet és egészségesebbet eszem, feladom a dohányzást, az túlzott ivást. Ezek a legtipikusabb újévi fogadalmak az amerikai Vitalsmarts vállalati vezetői tanácsadó cég felmérése szerint, amelyet a CNBC idéz. Ennek figyelembevételével úgy becslik, hogy az elhatározások feladása - ami megszokott velejárója ezeknek az elhatározásoknak - tízből hét ember esetén több mint 1000 dolláros (220 ezer forint) pluszkiadást okoz.

A költséget úgy számolták ki, hogy figyelembe vették a gyors kondíciójavításra, a diétákra és más garantált egészségjavulást ígérő programokra fordított összeget, ami a megszegett ígéretek miatt végül ablakon kidobott pénznek bizonyul. Emellett számoltak azzal, hogyan hat az egészséges életmóddal kapcsolatos fogadalmak feladása az emberek orvosi kiadásaira.

Tényleg nő

A kiskereskedelemben a január általában halott hónap, ám ez nem igaz minden árucikkre. Az újévi eskütételek kifejezetten jót tesznek egyes termékek, a fogyasztógépek és más fitneszkellékek, a turmixok, a sportruházati cikkek, a friss gyümölcsök értékesítésének. Ezt alátámasztják Bryan Robert, Kantar Retail kiskereskedelmi kutatóintézet elemzőjének vizsgálatai.

A Kantar tapasztalatai szerint az fogyasztók kevesebb édességet és sütit vesznek januárban, míg a friss zöldség-gyümölcs forgalma nő. Ezt követően lecseng a változás, és minden visszatér a megszokott kerékvágásába. Nagy-Britanniában 2012 és 2013 januárjában nagyjából 36-36 tonna édesipari termék fogyott, szemben az éves átlagnak megfelelő havi 43-45 tonnával.

Hasonló tüskét tapasztalnak a konditermek üzemeltetői. A londoni Fitness Firstnél - a legnagyobb brit konditerem-üzemeltetőnél - 2012 januárjában 76 százalékkal nőtt a tagság létszáma, annak ellenére, hogy a havi tagdíj 30 font (közel 11 ezer forint).

800 ezer forintos esküszegés

A Vitalsmarts felmérése szerint az újévi fogadalmat tevők 30 százaléka már januárban feladja vállalásait, további több mint 25 százalékuk pedig március vége előtt szakít az újításokkal. A nagy lelkesedéssel megvásárolt fitneszgépek a lakás egyik eldugott sarkában kezdik meg a por összegyűjtését.

Talán a legjellemzőbb példa a lehetséges anyagi veszteségekre a cég körkérdésében megszólaló egyik hölgy sztorija. A januári eskütétel után az interneten vásárolt egy havi 150 dollárba kerülő kondibérletet, mivel meg akart szabadulni felesleges kilóitól. A fogadalom után azonban azonnal elfeledkezett az egészről, valamint arról is, hogy visszavonja vásárlását. Ezért aztán két év alatt összesen 3600 dollárt (790 ezer forint) fizetett ki anélkül, hogy betette volna a lábát a fitneszterembe.