Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai uniós országok illetékes hatóságainak a terrorizmus, valamint a több uniós tagállamot érintő súlyos és szervezett bűncselekmények felderítésében segítő, hágai központú uniós szervezet tájékoztatása szerint a bűnözői csoport Magyarországon, Belgiumban, Bulgáriában, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában és Romániában tevékenykedett - írta az MTI.

Tagjai főként német, spanyol, olasz és portugál állampolgárok, akik Európát átívelő számítógépes hálózatot hoztak létre annak érdekében, hogy máshová irányítsák a Spanyolországban a jogellenesen létre hozott profitot. A bűnözőknek sikerült elkerülniük a spanyolországi áfa-befizetéseket, az áfa-visszatérítéseket pedig a más tagállamokban létrehozott vállalatokon keresztül, azok hamis üzleti tevékenységének színlelésével igényelték vissza.

A nyolc érintett tagállam hatóságainak bevonásával április végén egy időben több mint száz házkutatást hajtottak végre, ami Belgiumban és Portugáliában egy-egy, Németországban 3, Spanyolországban 52 ember letartóztatásához, bankszámlák befagyasztásához, valamint tárgyi eszközök, számítógépek, jelentős készpénz és luxusautók lefoglalásához vezetett. A vizsgálat szerint a bűnszervezet tagjai a becslések szerint több mint 17 millió eurót (mintegy 5,3 milliárd forint) csaltak el mintegy két év leforgása alatt.

Az említett az áfacsalási módszer főként kis helyigényű, nagy értékű termékek - számítástechnikai alkatrészek, mobiltelefonok - forgalmazásához kötődik. Mivel az EU tagállamok közötti szállítás forgalmi adómentes, az áfa értéke akkor adódik a termék árához, amikor azt eladják, a forgalmi adót azonban nem fizetik be az illetékes kormánynak.

Az elmaradt adóbevétel mellett további veszteség keletkezhet, amikor ugyanezt az árut a lánckereskedelem egy másik résztvevő cége reexportálja, és visszaigényli a be sem fizetett áfát. Ezt a módszert körhinta-csalásnak nevezik, mivel többször megismétlik, így növelve a profitot - írta az MTI. (Számlás csalókra csapott le a magyar adóhatóság.)