Lengyelországban március 11-e volt a boltok vasárnapi zárásának premierje. A média szinte másról sem szólt, csak erről, hosszasan sorolták, mely üzletekben lehet mégis vásárolni - számolt be a Business Insider Polska. Emellett helyszíni közvetítéseket adtak a vásárlók tapasztalatairól és azt javasolták az embereknek, hogy mindenki szombaton lakjon jól.

A törvény értelmében 2018-ban egy hónapban csak kétszer, 2019-ben egyszer nyithatnak ki az üzletek - kivéve a nagy ünnepekre vonatkozó szabályokat -, 2020-ban pedig már teljes lesz a tilalom. A nevezetes márciusi hét végén zárva tartottak a hipermarketek, a szupermarketek és a nagy diszkontáruházak.

A portugál tulajdonban lévő Biedronka összes üzlete zárva volt, kivéve a pályaudvarokon lévőket, az Auchan, a Tesco, a Lidl, az Aldi és társaik csak a benzinállomásokon lévő boltjaikban várhatták a vásárlókat. Nyitva tartottak a kis boltok, nem csak az élelmiszert árulók, amennyiben maga a tulajdonos állt a pult mögött.

A tiltás a franchise-üzleteket is érintette, az újságosbódék, az emléktárgyüzletek, a pékségek, a fagylaltozók, a cukrászdák, a gyógyszertárak és a virágboltok kivételével. Működhettek a helyőrségek vagy a börtönök területén és a repülőtereken lévő boltok.

Azoknak a vevőknek, akiknek nem sikerült szombaton elvégezni a bevásárlást, mentőövet kínál az internet, ugyanis a munkaügyi felügyelet jogértelmezése szerint az online boltok vasárnap is kiszállíthatják a náluk vásárolt élelmiszert vagy más árucikket.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) hatályon kívül akarja helyeztetni a vasárnapi kereskedelmi tilalom törvényét. Ezt célzó a tervezetüket a Szejm legközelebbi ülésén terjesztik be.

A fotó forrása: Pixabay