Az SNB kiadott közleménye szerint a jegybank fenntartja expanzív monetáris politikáját, a háromhónapos Liborra vonatkozó kamat-célsáv 0,00-0,75 százalék marad, továbbá az intézmény igyekszik az alapkamatot e sáv alsó tartománya, 0,25 százalék körül tartani.

A kamatdöntéshez kiadott jegybanki kommentár megállapítja, hogy a globális gazdasági talpraállás folytatódik, még ha az elmúlt hetekben némileg borúsabbá is váltak a kilátások.

Ami Svájcot illeti, a kapacitáskihasználtság nő, a svájci frank erős felértékelődése dacára a gazdaság továbbra is élvezi az erős külföldi kereslet hatásait. Az exportágazat nyereséghányada ugyanakkor egyre növekvő nyomás alatt van - állapítja meg az SNB hozzátéve, hogy fenntartja az idei GDP-növekedésre vonatkozó 2 százalék körüli prognózisát.

Mindemellett vannak lefelé mutató kockázatok is - mutat rá a kommentár, kiemelve a rizikótényezők között az eurózóna perifériájának adóssággondjait, illetve azt, hogy az európai országok fiskális konszolidációja nem kedvez a gazdasági növekedésnek.

Ami Svájcot illeti, a fő kockázat továbbra is az erős frank exportra gyakorolt hatása, másfelől pedig az ingatlanszektor túlhevülésének veszélye.

Az SNB megemelte 2012 elejéig érvényes inflációs prognózisát a megelőző negyedévi előrejelzéshez képest, a magasabb olaj- és importárakra hivatkozva. Az ezt követő időszakra ugyanakkor - elsősorban az erős frankra hivatkozva - csökkentette az inflációs prognózist, ám így is gyorsulásra van kilátás 2013-2014-re vonatkozóan, a pénzromlási ütem 2 százalék fölé szökhet.
Mindez az SNB szerint azt mutatja, hogy az expanzív monetáris politika nem tartható fenn a teljes előrejelzési horizonton anélkül, hogy veszélyeztetné a hosszútávú árstabilitást.

A dokumentum hangsúlyozza: igen nagy az előrejelzés bizonytalansága.

Mikor lesz kamatemelés?

Úgy tűnik, egyelőre nem várható kamatemelés az SNB részéről, hiszen az erős frank már most gondokat okoz az exportiparnak, miközben az importált inflációt féken tartja. Valószínűleg tehát szeptemberben még nem nyúl az alaprátához a jegybank, az első emelésre viszont decemberben akár sor is kerülhet. Ha viszont valóban felpörög később az infláció, megindulhat a (további) szigorítás.