Az olimpiai sportolók minden bizonnyal nem törődnek azzal, hogy súlyában számolva mennyit érhet az az aranyérem, amelyet megnyerhetnek, ám talán érdemes lenne erre is odafigyelniük - vélik a MarketWatch pénzügyi portál szakírói. Ha figyelnének, akkor megtudhatnák, hogy a Rio de Janeiróban megnyert aranyak kevesebbet érnek a londoniaknál.

A négy évvel ezelőttihez képest ugyanis az arany ára 17, az ezüstté 28 százalékkal csökkent, ami sokat lefarag a medálok súly szerinti értékéből. Az amerikai valutában számolva egy riói aranyérem 601 dollárt (168 ezer forint) ér, míg egy londoni 677 dollárt ért átadása idején.

Hiába nehezebb

Az értékcsökkenés annak ellenére következett be, hogy a Rióban osztogatott érmek 500 grammot nyomnak, míg 2012-es párjaik súlya csak 412 gramm volt. (Mellesleg akkor ez volt minden idők legnehezebb aranyérme, amelynek elkészítése tíz órát vett igénybe.) A különbség oka az árupiaci árak változása, amely felülírja a súly eltéréséből fakadó értéknövekedést.

Akkoriban azért voltak drágák a nemesfémek, mert az eurózóna adósságválsága egyik krízispontjához érkezett - kiderült, hogy az egy évvel korábbi után újabb óriási segélycsomagra lesz szüksége Görögországnak. Most kevesebb szó esik ilyen bajokról, ráadásul a dollár is erősebb az akkorinál és a Fed várható kamatemelése további hátszelet ad az amerikai valutának.

Éremmatek

A részletes számolásból minden kiderül. A riói aranyérem valójában 494 gramm ezüstöt, 6 gramm aranyat és jelentéktelen mennyiségű rezet tartalmaz. Az ezüst 92,5, az arany 99,9 százalékos tisztaságú - derült ki az érmeket verő brazil öntöde adataiból.

A nyitóünnepség alatti árutőzsdei árakkal számolva az éremben lévő ezüst 319, az arany 282 dollár ért, így jött ki a 601 dolláros ár (a rézé csak néhány centet tett hozzá ehhez).

A londoni aranyéremben 381 gramm ezüst és 5,5 gramm arany volt. Az akkori nyitóünnepség árainak összegzésével a medál 677 dolláros ára.

Ha teljesül az a jóslat, miszerint a nemzetek versenyében az USA végez az élen 41 aranyérem megszerzésével, akkor az amerikai csapat olimpiai bajnokai összesen 24 641 dollárnyi (6,9 millió forint) ezüstöt és aranyat vihetnek haza.