Így értékelte Barroso az eredményeket

Bár az eredmények nagy eltérést mutatnak a tagállamok között, mindent egybevetve azok a politikai erők arattak győzelmet az európai parlamenti (EP-)választáson, amelyek vezették és támogatták az unió közös válságkezelésének kulcselemeit, és amelyek a brüsszeli testületben is képviseltetik magukat - tudatta hétfő hajnali közleményében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.
MTI, 2014. május 26. hétfő, 09:39
Fotó: Reuters

A portugál politikus szerint, akinek utódját a következő hetekben választja majd meg az új összetételű Európai Parlament, felhívta a figyelmet, hogy az eredmény értékelésekor szem előtt kell tartani azt, hogy a voksolást az elmúlt évtizedek legsúlyosabb pénzügyi, gazdasági és végül szociális válságát követően tartották meg.

"Azok aggodalmait, akik tiltakozásból szavaztak vagy nem szavaztak, úgy oszlathatjuk el leginkább, ha határozott intézkedések születnek a munkahelyteremtés és a növekedés beindítása érdekében" - hangoztatja Barroso. A bizottság elnöke úgy véli: az eredmények arról tanúskodnak, hogy szilárd és működőképes többséget lehet létrehozni az EP-ben, mert bár a legjelentősebb politikai erők nem értenek egyet minden részletkérdésben, de abban alapvető konszenzus van, hogy Európát meg kell erősíteni.

"Adottak a feltételek, hogy szilárd támogatást kapjon egy továbbra is egységes és nyitott Európai Unió, amely arra törekszik, hogy erősebbé válhasson. Elengedhetetlen, hogy európaiként összetartsunk, hogy Európa beleszólhasson a világ rendjébe, és megvédhessük értékeinket és elveinket" - húzza alá Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke közleménye végén tudatja: elvárja, hogy döntései meghozatalakor az Európai Unió minden intézménye, a bizottság új elnökét jelölő Európai Tanács, és a jelölt megválasztásáról döntő Európai Parlament is tiszteletben tartsa a választás eredményét.

HOZZÁSZÓLÁSOK