Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A három pártból álló új kormánykoalíciónak együtt 111 képviselője lesz a parlamenti alsóházban, a CSSD-nek 50, az Igennek 47, míg a KDU-CSL-nek 14.

Január 6-ig a három párt véglegesíti a minisztériumok vezetőire tett javaslatát, amelyet azután Sobotka, aki nagy valószínűséggel kormányfő lesz, átad Milos Zeman köztársasági elnöknek.

"Mától világos, hogyan osztjuk el az egyes pártok között a minisztériumokat, s melyik párt milyen tárcáért lesz felelős" - jelentette ki Sobotka. A vasárnapi közlés szerint a jövendő cseh kormánynak 17 tagja lesz (CSSD 8, Igen 6, KDU-CSL 3). Korábban 18 tagú kormányról beszéltek. Közlése szerint a CSSD a kormányfői tisztségen kívül a következő tárcákat fogja vezetni: külügy, belügy, ipar és kereskedelem, munkaügy és népjólét, egészségügy, oktatásügy. Tárca nélküli miniszterként a CSSD képviselője fogja irányítani a kormány törvényalkotási tanácsát, ő egyben az emberi jogokért és az egyenlő esélyekért is felelős lesz.

Az Igen kapja a pénzügyi, védelmi, a regionális fejlesztési, a környezetvédelmi, igazságügyi és a közlekedési tárcát. Babis pártelnök lesz a pénzügyminiszter, s egyben a kormány gazdasági ügyekért felelős alelnöke. Védelmi miniszternek a mozgalom Martin Stropnicky volt diplomatát és színházigazgatót javasolja.

A kereszténydemokratáké a mezőgazdasági és a kulturális tárca lesz. Belobrádek pártelnök a kormány alelnöke lenne, s emellett tárca nélküli miniszterként a tudományfejlesztésért és az újításokért felelne.

Az államfő korábban jelezte: nem biztos, hogy minden jelölésre rábólint. A minisztériumok élén olyanokat szeretne látni, akik megfelelő szakmai tapasztalatokkal és háttérrel rendelkeznek. Zeman példaként megemlítette: ilyen kritériumok alapján például Stropnickyt nem nevezné ki a védelmi tárca élére.

"Nem gondolom, hogy az államfőnek oka lehetne kifogásokra a kormánykoalíció jelöltjeit illetően" - reagált egy újságírói kérdésre Sobotka.