Így fojtogatnak az oroszok

Oroszország nem tekint egyenrangú partnerének egyetlen olyan államot sem, amely kisebb nála: engedelmességet követel vagy ellenségnek tekint - mondja a litván elnök, akinek országa a NATO támogatását kérte a Balti-tengeren kezdődött orosz hadgyakorlat miatt.
Napi.hu, 2014. március 7. péntek, 17:16
Fotó: Napi.hu

A több évszázados cári és szovjet elnyomás tapasztalatának birtokában a balti országok lakosai azonnal bezárják a kapukat, amikor nagy szomszédjuk katonai manőverekbe kezd. Vlagyimir Putyin orosz államfő hadgyakorlatra vezényelte a balti-tengeri orosz haderőket, amire válaszul Észtország, Lettország és Litvánia rögtön arra kérte a NATO-t, hogy erősítse meg védelmüket.

Az Egyesült Államok hat harci gépet vezénylet Litvániába - ez volt az első erősítés azóta, hogy a balti országok 2004-ben beléptek a szövetségbe. További tucatnyi harci gép Lengyelországba települ át március 10-én - jelentette be a varsó védelmi minisztérium. Az orosz háborús játékokban 150 ezer katona vesz részt, közülük 3500 Kalinyingrádban, a Lengyelország és Litvánia közé beékelődött orosz enklávéban állomásozik.

Veszélyes

Oroszország manapság veszélyes - mondta újságíróknak a Bloomberg tudósítása szerint Dalia Grybauskaite litván államfő az uniós vezetők tegnapi rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján. Ukrajna után jön Moldova - amelynek jelentős oroszbarát szakadár kisebbsége van -, majd még néhány ország. Moszkva megpróbálja újrarajzolni a második világháború után kialakult európai határokat.

Putyin március elején azzal vádolta Lengyelországot és Litvániát, hogy kiképzik az oroszbarát Viktor Janukovics államfőt eltávolító ukrán lázadókat. Linas Linkevicius litván külügyminiszter Twitter-bejegyzésében alaptalan rágalomnak minősítette az orosz elnök nyilatkozatát, amellyel igazolni akarja agresszióját és gyűlöletet akar kelteni a litvánok iránt.

A krími forgatókönyv arra emlékeztet, ahogy a Szovjetunió 1940-ben megszállta a balti országokat - írta Twitter-üzenetében Edgards Rinkevics lett külügyminiszter. A történelem ismétli önmagát: egy esemény először tragédia, másodszor komédia - ismételte el az ismert mondást.

Kisebbség

Ukrajnához hasonlóan a Baltikumban is jelentős, hatmilliós orosz kisebbség él. Lettország és Észtország lakosságának negyede, Litvánia népességének hat százaléka vallja magát orosznak. Az előbbi két ország nem adott automatikusan állampolgárságot azoknak, akik az szovjet időkben vándoroltak be a területükre, Litvánia mindenkinek megadta ezt függetlenné válása után.

A nagy kérdés az, hogy az ukrán helyzetre adott orosz válasz kivált-e a krímihez hasonló mozgásokat a kisebbségek körében más országokban, például Lettországban is - mondja Michael Smith, az Aberdeeni Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó professzora. Még ha Moszkva nem is akarja biztatni az Oroszországhoz hű helyi nacionalista mozgalmakat, a konfliktus hatása akkor is tovagyűrűzhet ezekre, és kikerülhet a politikusok ellenőrzése alól.

A volt szovjet tagköztársaságok nagy orosz diaszpóráiban kiszámíthatatlan következményei lehetnek a krími beavatkozásnak. Lettország orosz nagykövete szerint viszont alaptalanok az aggodalmak.

Setét közelmúlt

A Litvániával szembeni orosz propaganda emlékezteti a balti ország vezetését arra, hogy Moszkvának vannak eszközei az Oroszországnak nem tetsző politikai lépések megtorlására - mondja Kristi Raik, a helsinki nemzetközi kapcsolatok intézetének elemzője. Amikor Vilnius 2006-ban úgy döntött, hogy nem egy orosz vevőnek, hanem a lengyel PKN Orlennek adja el az ország egyetlen olajfinomítóját, Moszkva elzárta az olajcsapot. Lettország kénytelen volt drágábban, a tenger felől beszerezni olajszükségletét.

Észtországban 2007-ben át akarták helyezni a második világháború szovjet emlékművet, mire internetes túlterhelési támadás indult az ország ellen. A kormány biztos volt benne, hogy Oroszországból szervezték a rohamot. A Gazprom, a balti államok egyetlen gázszállítója, negyedével adja drágábban az energiahordozót ezeknek az országoknak, mint más európai fogyasztóknak.

Nagy szomszédunkkal kapcsolatos tapasztalataink határozottan bonyolultak - mondta Grybauskaite egy novemberi interjújában. A kisebb országoknak két lehetőségük van: vagy teljesen engedelmeskednek, vagy ellenségnek minősülnek. Nincs jele annak, hogy Moszkva egyenlő partnerként tartaná számon ezeket, viszont a legkülönbözőbb gazdasági politikai eszközökkel nyomást gyakorol rájuk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Segesvar, 2014.03.07 23:31

@Blama: Teljes sokban vagyok, hogy ennyire nem ismered a magyar tortenelmet. Ez eppen ugy hangzik mint mikor valaki azt mondja, hogy Sztalingradnal a nacik gyoztek. Petofi hol esett el??? Kulonben nekem eleg ha az oroszok veszitenek es sokaig ismet gyengek lesznek. Ti viszon valoszinu, hogy tonkre fogtok menni dicso torpe vezeretek vezerlese alatt. Tudom, hogy nem szektas vagy de az nem fog Mo-n segiteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.03.07 19:33

@Segesvar: Honna írja drága sorait?

Pont Segesvár néven, ahol a ruszkik csúfosan kikaptak...

Az oroszok veszthetnek, de tönkre nem tudnak menni.

Mi ellenben - veszthetünk és tönkre is mehetünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Segesvar, 2014.03.07 18:11

Csak feszitsek a ruszkik a hurt, csak feszitsek minnel erosebben annal job. Na es minnel hosszabb ideig...legalabb 2-3 evig. Legyen egy masodik hideg haboru amit ok akartak. A gazdasagi tenyezok fogjak eldonteni, hogy ki az erosebb. Az elso hosszu hideg haborut is csufosan elvesztettek. Az USA Reagan elnok alatt lett a nagy gyoztes. Maris zuhan a rubel - ami meg nem teljesen "rubble" (tormelek) - es tovabb gyengul a ruszki gazdasag, aminek a GDP-je nagyjabol az olaszokenak felel meg. Na es ennek a ruszki erofitogtatasnak lesznek olyan aldozatai is mint Orbanisztan, ami gazdasagilag meg jobban fog szucsni a fekete levesbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html