Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztus 6-án volt egy éve, hogy Moszkva egy sor EU-s agrártermék importját felfüggesztette, az embargó már augusztus 7-től hatályba lépett. Az orosz vezetés ezt válaszlépésnek szánta a korábban ellene hozott uniós embargókra és azt remélte, hogy hasonlóan nagy kárt fog okozni az EU-nak. Az Európai Bizottság egy éves visszatekintése azonban nem ezt mutatja. A szektor azonban meglepően ellenállónak bizonyult, ugyanis a legtöbb régióban az érintett ágazatok találtak maguknak alternatív piacokat vagy az EU-n belül, vagy az unión kívül.

Az orosz agrárélelmiszer-export 2013-ban 10 százalékot tett ki (az embargóval érintett termékek a 4 százalékot érintették), a teljes EU-export értéke ugyanakkor 2014 augusztus és 2015 májusa között nemhogy visszaesett, hanem 5 százalékos növekedést mutatott az egy évvel korábbi, hasonló időszakhoz képest. (Az Európai Bizottság szerint ezek a legfrissebb rendelkezésre álló adatok.)

Az export értékében ez 5 milliárd eurós bővülést jelentett, amiből a legnagyobb növekedést az USA (+1,96 milliárd euró), Kína (+1,72 milliárd euró), Svájc (+213 millió euró) piacain érte el az EU, de jelentős növekedés volt ezalatt az idő alatt még a hongkongi (+849 millió euró) vagy a dél-koreai (+493 millió euró) piacokon is. Az orosz piacra irányul export értéke 4 milliárd euróval esett.

Százalékos arányban a legnagyobb exportnövekedést ugyanakkor a dél-koreai (+31 százalék), a kínai (+30 százalék), a török (27 százalék), a hongkongi (+25 százalék), az egyiptomi (+22 százalék) és az Egyesül Államok (+15 százalék) piacán érte el az EU. Az orosz piacra irányuló exportkiesés 42 százalékos mínuszt jelentett.

Az EB szerint az embargós termékek közül a húsnak sikerült leginkább növelni az exportot, míg a tejtermékek, valamint a zöldség-gyümölcsök exportja 10, illetve 12 százalékkal esett. Eközben az Oroszországot nem tartalmazó nem uniós piacra irányuló export értéke jelentősen nőtt.

Bár az Európai Bizottság nyújtott támogatást az embargóra válaszul a piacok stabilizálása érdekében (különösen a tejtermékek, zöldség és gyümölcsök esetében), a piaci szereplők elkezdték diverzifikálni az exportjukat új piacokra, vagy - néhány esetben - alkalmazkodtak a termelésben. (Például a tejtermékek piacán a soványtejpor részesedése globális növekedést mutatott. Az EB emellett a különösen a harmadik országba irányuló export promotálásában is nyújtott támogatást. (A bizottsági közlemény szerint az EB-nek szerepe volt abban is például, hogy a magyar fagyasztott marhahúst Kínába lehessen exportálni.)

Az EU meghosszabbította az orosz embargó által sújtott agrártermelők támogatását

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy 2016 júniusáig meghosszabbította az orosz embargó miatt kárt szenvedett zöldség- és gyümölcstermelők támogatására szolgáló programot - írja az MTI. Oroszország a közelmúltban bejelentette, hogy egy évvel meghosszabbítja az európai agrártermékek importjára vonatkozó 2014 augusztusában bevezetett tilalmat, az EU pénteki bejelentése válasz erre az intézkedésre.

Az uniós támogatás széles termékkört érint. Az egyes tagállamoknak jutó támogatás összegét az embargó bevezetését megelőző három év exportvolumene alapján állapítják meg. Az EU az ukrán válságban játszott szerepe miatt 2014 elején hozott szankciókat Oroszország ellen, Moszkva erre válaszul tiltotta be a legtöbb európai agrártermék importját. Brüsszeli adatok szerint az orosz embargó az uniós agrárexport 4,2 százalékát érinti, mintegy 5 milliárd euró értékben.