Így hatott az orosz büntetés az EU-ra - meg fog lepődni!

Épp egy éve, hogy érvénybe lépett az uniós agrártermékeket érintő orosz embargó. Oroszország ezt a gazdaságát igen súlyosan érintő korábbi uniós embargóra válaszul vezette be. Ennek hatása azonban nem sikerült olyan fájdalmasra, mint azt Oroszország remélte volna.
Szabó Zsuzsanna, 2015. augusztus 7. péntek, 18:04
Fotó: Napi.hu

Augusztus 6-án volt egy éve, hogy Moszkva egy sor EU-s agrártermék importját felfüggesztette, az embargó már augusztus 7-től hatályba lépett. Az orosz vezetés ezt válaszlépésnek szánta a korábban ellene hozott uniós embargókra és azt remélte, hogy hasonlóan nagy kárt fog okozni az EU-nak. Az Európai Bizottság egy éves visszatekintése azonban nem ezt mutatja. A szektor azonban meglepően ellenállónak bizonyult, ugyanis a legtöbb régióban az érintett ágazatok találtak maguknak alternatív piacokat vagy az EU-n belül, vagy az unión kívül.

Az orosz agrárélelmiszer-export 2013-ban 10 százalékot tett ki (az embargóval érintett termékek a 4 százalékot érintették), a teljes EU-export értéke ugyanakkor 2014 augusztus és 2015 májusa között nemhogy visszaesett, hanem 5 százalékos növekedést mutatott az egy évvel korábbi, hasonló időszakhoz képest. (Az Európai Bizottság szerint ezek a legfrissebb rendelkezésre álló adatok.)

Az export értékében ez 5 milliárd eurós bővülést jelentett, amiből a legnagyobb növekedést az USA (+1,96 milliárd euró), Kína (+1,72 milliárd euró), Svájc (+213 millió euró) piacain érte el az EU, de jelentős növekedés volt ezalatt az idő alatt még a hongkongi (+849 millió euró) vagy a dél-koreai (+493 millió euró) piacokon is. Az orosz piacra irányul export értéke 4 milliárd euróval esett.

Százalékos arányban a legnagyobb exportnövekedést ugyanakkor a dél-koreai (+31 százalék), a kínai (+30 százalék), a török (27 százalék), a hongkongi (+25 százalék), az egyiptomi (+22 százalék) és az Egyesül Államok (+15 százalék) piacán érte el az EU. Az orosz piacra irányuló exportkiesés 42 százalékos mínuszt jelentett.

Az EB szerint az embargós termékek közül a húsnak sikerült leginkább növelni az exportot, míg a tejtermékek, valamint a zöldség-gyümölcsök exportja 10, illetve 12 százalékkal esett. Eközben az Oroszországot nem tartalmazó nem uniós piacra irányuló export értéke jelentősen nőtt.

Bár az Európai Bizottság nyújtott támogatást az embargóra válaszul a piacok stabilizálása érdekében (különösen a tejtermékek, zöldség és gyümölcsök esetében), a piaci szereplők elkezdték diverzifikálni az exportjukat új piacokra, vagy - néhány esetben - alkalmazkodtak a termelésben. (Például a tejtermékek piacán a soványtejpor részesedése globális növekedést mutatott. Az EB emellett a különösen a harmadik országba irányuló export promotálásában is nyújtott támogatást. (A bizottsági közlemény szerint az EB-nek szerepe volt abban is például, hogy a magyar fagyasztott marhahúst Kínába lehessen exportálni.)

Az EU meghosszabbította az orosz embargó által sújtott agrártermelők támogatását
Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy 2016 júniusáig meghosszabbította az orosz embargó miatt kárt szenvedett zöldség- és gyümölcstermelők támogatására szolgáló programot - írja az MTI. Oroszország a közelmúltban bejelentette, hogy egy évvel meghosszabbítja az európai agrártermékek importjára vonatkozó 2014 augusztusában bevezetett tilalmat, az EU pénteki bejelentése válasz erre az intézkedésre.

Az uniós támogatás széles termékkört érint. Az egyes tagállamoknak jutó támogatás összegét az embargó bevezetését megelőző három év exportvolumene alapján állapítják meg. Az EU az ukrán válságban játszott szerepe miatt 2014 elején hozott szankciókat Oroszország ellen, Moszkva erre válaszul tiltotta be a legtöbb európai agrártermék importját. Brüsszeli adatok szerint az orosz embargó az uniós agrárexport 4,2 százalékát érinti, mintegy 5 milliárd euró értékben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2015.08.09 20:00

@Pluralista: Az unio osszes orszagaban oriasi agrartamogatasokat osztanak, ahogy Mo -on is. Mo raadasul nyugati penzbol osztogat, evente szazmilliardok jonnek unios tamogataskent, csak ugyebar a fideszes bratyeszok benyelik a zsetont.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.08.09 12:19

@VoIe: nem tud Mo egy adott termekbol annyit gyartani, amit ne lehetne eladni az EU-n belul

@mirko: "Magyarország versenyképes termékeket tudna előállítani"


Arról ugye nem hallottatok, hogy az osztrák, a német, a francia parasztot óriási összegekkel dotálja a kormányuk, épp azért, hogy ne engedjék tönkremenni a hazai mezőgazdaságot, mint nálunk? Mert pontosan tudják, hogy most ugyan nagy a barátság, egyetértés, szabadpiac stb. az EU-n belül, de holnap esetleg megromolhatnak a kapcsolatok, és enni akkor is kell a népnek. Ezért dotálják a termelőket olyan szinten, hogy önköltségi ár alatt is tudnak eladni, nekik azt megtériti az állam, ezért sokkal olcsóbb a terményük, ezért nem lesz a mienk sosem versenyképes az övékkel. Amig ezek az EU-s, tagállami dotációk érvényben vannak, értelmetlen bármilyen "versenyről" beszélni, hiába szajkózzátok ezt a szót betanitott papagájként.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.08.09 11:43

@VoIe: T
Tökéletesen igaz az okfejtésed.
Ugyanolyan technikai és szakmai felkészültséggel, Magyarország versenyképes termékeket tudna előállítani. Az ok egyszerű, adottságaink jók sőt jobbak sokszor mint Nyugaton, a munkabér harmada az ottaninak.
Hol a hiba? A szakmai felkészültség alacsony színvonala és a technikai elmaradottság. Járok a Balatonra, és Bécsbe is, de voltam a Fertő osztrák oldalán. Almásokat errefelé ugyan nem láttam, csak szőlőt. Összehasonlítva az ottani ültetvények állapotát a magyarral, szóval az ottani a fülemüle dal, az itteni a varjúkárogás.
Azt mondja az osztrák gazda, zömmel visszatérő magyarjai művelik napszámért a szőlőt 5 euróért óránként
Hogyan is van ez akkor? Miért nem érjük el az osztrák gazdálkodók ültetvényeinek minőségét? Mert el vagyunk bódulva magunktól, a kormány meg nem tanít és nem finanszírozza eléggé, hogy tömegesen térjenek át a korszerűbb módszerekre. Ha ezt megtenné akár le is gyalogolhatnánk az európai piacot nagyságunk erejéig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2015.08.09 01:58

@francois: Nem kell ide semmi extra agymenes, a lenyeg egyszeru:

Mo egy kis orszag, az EU pedig ehez kepest oriasi felvevopiac. Egesz egyszeruen nem tud Mo egy adott termekbol annyit gyartani, amit ne lehetne eladni az EU-n belul. Kizarolag az EU -n beluli konkurenciat kell legyozni vagy azonos minosegben olcsobb termekkel, vagy azonos aron jobb minoseggel. Az EU-n kivulrol jovo arukra egyreszt nagyobb szallitasi koltseg rakodik, masreszt import vam.

Miert van az, hogy a vilaghiru magyar mezogazdasag megsem tudja eladni a termenyt?
Nagyon ugy tunik hogy a magyar termekek csak a magyarok szerint vilaghiruek es kivalo minoseguek.

Amugy itt a helyi boltban egymas mellett van ugyan olyan csomagolasban a magyar es a nemet szalami. Elso alkalommal vettunk mind a kettobol, azota mar csak a nemetet vesszuk, mert sokkal finomabb. Ilyen egyszeruen mukodik a piac.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2015.08.09 01:46

A világ ma már egy globális piac. Az oroszok az EU helyett máshonnan importálnak (mondjuk Dél-Amerikából), akkor a dél-amerikaiak annyival kevesebbet tudnak szállítani máshová, tehát az EU-nak van lehetősége a kieső piacokra exportálni. Nyilván a nagyobb távolságok esetén a szállítási költségek valószínűleg megemelik az árakat, de még ez sem biztos. Magyarán, a globális piaci igények az orosz embargó ellenére sem változnak, csak éppen az változik, hogy ki honnan importál, illetve hova exportál. Egyébként meg az időjárás még az embargónál is nagyobb hatást tud gyakorolni a növény -és gyümölcstermesztésre, így a termelőknek már van tapasztalata, hogy hogyan ellensúlyozzák ezeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html