Így is lehet? Stadion helyén park épül a menekülteknek

Elkezdődött annak a parknak az építése Athén külvárosában, ahova átköltözhetnek a belváros egyik terén élő menekültek. Ötszáz főnek készítenek helyet - a létszám állandó, ám a "lakók" összetétele változik, mert szinte mindenki tovább igyekszik Európa közepe felé.
Napi.hu, 2015. augusztus 5. szerda, 09:30
Fotó: Reuters

Egy állami vállalat és az athéni önkormányzat emberei kedden megkezdték egy új menekültpark előkészítését a görög főváros nyugati részén lévő Elainasz kerületben - jelentette az ekathimerini.com hírportál. A tervek szerint ide költöztetik azt az 500 afgán és szíriai menekültet, akik egy alkalmi sátortáborban élnek a Pedion tou Areos parkban, Athén központjában.

A négyhektáros terület a városháza tulajdonában van, eredetileg azért különítették el, hogy egy focistadiont építsenek fel rajta. A városháza szóvivője világossá tette, hogy a bevándorlók nem maradhatnak a Pedion tou Aeroson. A környék lakói már jelezték, hogy nehezen viselik a kaotikus állapotokat. A köztisztasági helyzet enyhén szólva nem megfelelő, miután a teret nem lakóhelynek szánták.

Az athéni önkormányzat azzal kezdte az ügyintézést, hogy engedélyt adott egy elektromos pózna felállítására és megjelentek a színen a helyi FŐKEFE emberei, akik elkezdték a bozótirtást és a talaj egyengetését. (Végül is az új magyar vasfüggöny építése is ezzel indult.) A projektet egy államminiszter, Alekszisz Ciprasz kormányfő közeli munkatársai felügyeli.

A parkban előregyártott elemekből álló épületeket húznak fel, amelyekben 500 embert tudnak majd egyszerre elszállásolni. Nagyjából ennyien élnek jelenleg a belvárosban, harmaduk gyerek. A létszám ugyan állandó, ám a bevándorlók összetétele változik, mert a többség a lehető legrövidebb időn belül továbbindul Európa közepe felé. Nap mint nap új menekültek érkeznek a helyükre, akik közül csak kevesen kérnek menedékjogot Görögországban.

És így csinálja a magyar vezetés
Ne tudjanak játszani a migráns gyerekek" - ezért zárták le a Köztársaság téri játszóteret - írja a 444.hu. A józsefvárosi önkormányzat zöld számán legalábbis ezzel a szöveggel indokolták a Népszabadság újságírójának, hogy miért zárták le "Építési terület" táblával a most II. János Pál pápa térnek hívott téren a játszóteret. Egy közterület-felügylő pedig azt mondta, hogy "állandóan teleszarják és telehugyozzák" a menekültek a játszóteret. Igaz, most csak két mobilvécé van a téren, amit állítólag nyolcra bővítenek. De az a kettő az elzárt játszótéren van.

HOZZÁSZÓLÁSOK