Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hivatal közlése szerint a nagy ugrást főként az okozta, hogy teljes vállalati mérlegeket minősítettek át. Így számos adómegtakarítási célból Írországba költöztetett székhelyű cég teljes globális profitját is beszámítják az ír GDP-kimutatásba.

A székhely-áthelyezéssel történő adóoptimalizálás kedvelt célpontja lett Írország az elmúlt években. A vállalatok általában a származási országban végzik fő tevékenységüket, azonban adóügyileg a - kedvezőbb adókulcsú - célországba tartozónak vallják magukat.

Eredetileg a 2015-ös GDP-növekedést 7,8 százalékra becsülték. Ez is azt mutatja, hogy az ír gazdaság határozottan növekedési pályára állt, folyamatosan nőnek az adóbevételek és 2012 óta felére, 7,8 százalékra csökkent a munkanélküliség.

Számok és valóság

"A valóság az, hogy egy átlagos ír háztartás nem ébredt ma reggel bámulatosan gazdagabban fel" - mondta Austin Hughes, a KBC vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy az állam és a magánszektor adóssága - abszolút értékben - ugyanannyi maradt és a Brexitnek is hatása lesz a növekedésre.

A GDP-számítás módosítása hatással volt egyes fontos pénzügyi mutatókra is. Michael Noonan ír gazdasági miniszter közlése szerint a tavalyi államadósság GDP-arányosan 79 százalékra csökkent az eredetileg becsült 93,8 százalékról, míg a költségvetési hiány is árnyalatnyival, 1,9 százalékra javult.

Több szakértő is azt hangsúlyozta az adatokat kommentálva, hogy a GDP-mutató nem alkalmas a gazdasági folyamatok leképezésére. Simon Barry, az Ulster Bank vezető közgazdásza szerint a lakossági fogyasztási adatok jobban tükrözik az ország gazdasági teljesítményét. Tavaly Írországban 4,5 százalékkal nőtt a fogyasztás az egy évvel korábbihoz képest, míg idén az első negyedévben a 2008-as válság óta a legjobb adat jött ki, 2,1 százalékos növekedést mutatott a fogyasztás negyedéves alapon.