Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország nem várja el Ukrajnától, hogy júniustól előre fizessen a Gazpromtól vásárolt gázért és kész felülvizsgálni az ország tartozásait, ha Kijev június 16-ig átutal tartozásaiból kétmilliárd dollárt, majd június 26-ig letudja teljes adósságát - jelentette ki Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter a RIA Novosztyi tudósítása szerint. Ebben az az érdekes, hogy az előrefizetést egyoldalúan követeli Moszkva és az ukrán tartozásokat is az orosz fővárosban számolták ki.

Novak azzal magyarázta az adósságok átírását, hogy a legutóbbi orosz ajánlatnak megfelelően Kijevnek 485 dollár/1000 köbméter helyett csupán 385 dollárt kellene fizetnie az április-májusi szállításokért, amelyek árát eddig nem utalta át. Ennek megfelelően Oroszország immáron nem hárommilliárd dollárt követel Ukrajnától, hanem csupán 2,353 milliárdot.

Az ajánlat oroszos bájához tartozik, hogy Moszkva a Krím bekebelezése után szintén egyoldalú döntéssel emelte 268 dollárról előbb 385-re, majd 485 a gáz 1000 köbméterének árát. Arra hivatkoztak, hogy részben a krími haditengerészeti támaszpontok orosz használatáért cserébe adták alacsonyabb áron a gázt, ám miután most már Oroszországhoz tartozik a terület, okafogyottá vált a kedvezmény.

Diszkont orosz módra

A legújabb, 385 dolláros ajánlatban a 2009-ben kötött orosz-ukrán szerződésben szereplő gázárát állítanák helyre. Az orosz álláspont szerint ez ma is fair, piaci ár, amivel mindkét fél jól jár. Ez az az ár, amelyen például Lengyelországnak szállítanak. Novak azt is elmondta, hogy a 100 dolláros "diszkontra" - értsd: az egyoldalú áremeléshez képest - készek az év végéig garanciát vállalni.

Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter szerint viszont szó sincs piaci kalkulációról. A Gazprom egyes európai országok esetén alacsonyabb árat szab meg a 385 dollárnál. Az elmozdított Viktor Janukovics korábbi ukrán államfő decemberben 268,50 dolláros árról állapodott meg orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. Mindez együtt az bizonyítja, hogy az orosz fél politikai alapon szabja meg az energiahordozó árát, amiben az új kijevi vezetés - szemben elődeivel - nem hajlandó a részt venni.